Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. December 02. 06:39, péntek | Helyi
Forrás: Győri Balett

Elkészültek a győri Diótörő jelmeztervei

Elkészültek a győri Diótörő jelmeztervei

Több ezer méternyi textil és díszítő szalag felhasználásával összesen több mint kétszáz jelmezt kell legyártania hat varrodának,

hogy idén karácsonykor a Győri Balett művészei életre tudják kelteni ifj. Harangozó Gyula koreográfiáját.

A Diótörő az Arénákban produkció helyszínei az Audi Aréna Győr, a Debreceni Főnix Csarnok és a Veszprém aréna. A helyszíneknek megfelelően az előadás látványos díszletekkel készül, mivel az alkotóknak olyan képi világot kell az arénák színpadjaira varázsolniuk, amelynek megtekintése nagyobb távolságból is varázslatos élményt jelent. A produkció jelmezterveit az egyik legismertebb kortárs jelmeztervező, Velich Rita készíti, akinek a nevéhez fűződik többek között a Káel Csaba által rendezett Bánk Bán operafilm kosztümjeinek megtervezése.

Velich Ritának nem ez az első munkája ifj. Harangozó Gyulával, a diótörő rendezőjével, a két szakember korábban többek között a Hófehérke és a hét törpe balett változatán dolgozott együtt. A Diótörő az Arénákban egy több mint kétszáz jelmezes darab. Rengeteg szabász, emellett varrónők, kalaposok, cipészek és textilfestők, hat varroda, egy ötvös és egy virágkészítő dolgozik együtt a kosztümökön.

Minden egyes darab kézzel készül. Úgy kell illeszkedniük a táncosok testére, hogy szinte a második bőrük legyen, ami nem akadályozza őket a szabad mozgásban. Az egyik legnehezebb feladat az Egérkirály és az Egerek különlegesen életszerű, és kicsit félelmetes figuráinak megtervezése és megvalósítása volt, amelyeket Haraszti Janka csodálatos maszkjai tesznek majd teljessé – emeli ki Velich Rita jelmeztervező.

A jelmeztervek közül most egy tucatnyit ismerhetünk meg, közöttük a kortárs értelmezésnek megfelelően a darabban megjelenő Barbit, Robotot és Pókembert. A többit – közöttük a főszereplő Klára ruhájának terveit – azonban csak az előadáson láthatjuk majd.

Fotók: Győri Balett

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense