Városlista
2019. november 23, szombat - Kelemen

Hírek

2019. Augusztus 08. 07:00, csütörtök | Külföld

Elkezdődött a 72. Locarnói Filmfesztivál

Elkezdődött a 72. Locarnói Filmfesztivál

Szerda este, a programsorozat nyitóestjén a májusban elhunyt Freddy Buache filmkritikusra, a fesztivál egykori vezetőjére emlékeztek meg a Piazza Grandén.

A Lago Maggiore partján több, mint 200 rövid-, játék- és dokumentumfilm szerepel a filmfesztivál programján. A nyitófilm Ginevra Elkann rendező Magari című olasz családtörténete. A nemzetközi verseny csütörtökön veszi kezdetét: 17 mű verseng az Arany Leopárdért, amelyet augusztus 17-én adnak át. A díjakról ötfős zsűri dönt.

A tíznapos fesztivál központi helyszínén, a Piazza Grandén szombat este látható a programsorozat egyik kiemelt filmje, Quentin Tarantino Volt egyszer egy… Hollywood című alkotása. A fesztiválon Hilary Swank pénteken veszi át a Leopard Club díjat. Az Arany Leopárd-életműdíjat John Waters, a Rózsaszín flamingó és a Hajlakk rendezője kapja.

A februárban elhunyt svájci színész, Bruno Ganz emléke előtt Theo Angelopoulos "Az örökkévalóság meg egy nap" című 1998-as alkotásának vetítésével tiszteleg a fesztivál. A színész a főszerepet alakította a filmben. A fesztivált első alkalommal vezeti a francia Lili Hinstin, aki nagy hangsúlyt fektet a társadalomkritikára. „A mozinak segítenie kell, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és szembesítenie kell a nézőt a jelen sürgető és nyugtalanító kérdéseivel” – mondta a művészeti igazgató.

A fesztivál augusztus 17-ig tart.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 22. 17:03, péntek | Külföld

Ezeréves viking kori hajót találtak a föld alatt

Újabb föld alá temetett viking hajót fedeztek fel georadar-technológiával Norvégiában. A szakértők szerint a hajó több mint ezer éves lehet.

2019. November 22. 13:02, péntek | Külföld

Befejeződött Európa legnagyobb szabású hídépítése

Átadták a forgalomnak csütörtökön Németországban a Mosel folyó felett 160 méteres magasságban átvezető hidat, ezzel befejeződött Európa legnagyobb szabású hídépítő vállalkozása.

2019. November 22. 07:33, péntek | Külföld

Jelentős orosz kémtevékenységre hívta fel a figyelmet a szerb elnök

A szerbiai hírszerzés jelentős és széles körű orosz kémtevékenységet leplezett le - közölte Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtök esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

2019. November 22. 06:32, péntek | Külföld

Száz évnél idősebb palackozott borokat találtak Lengyelországban

Turisztikai érdekességgé válhat az a tizenöt, feltehetőleg a múlt század elejéről származó palackozott bor, amelyet a délkelet-lengyelországi Kozlówkában,