Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2019. Augusztus 08. 07:00, csütörtök | Külföld

Elkezdődött a 72. Locarnói Filmfesztivál

Elkezdődött a 72. Locarnói Filmfesztivál

Szerda este, a programsorozat nyitóestjén a májusban elhunyt Freddy Buache filmkritikusra, a fesztivál egykori vezetőjére emlékeztek meg a Piazza Grandén.

A Lago Maggiore partján több, mint 200 rövid-, játék- és dokumentumfilm szerepel a filmfesztivál programján. A nyitófilm Ginevra Elkann rendező Magari című olasz családtörténete. A nemzetközi verseny csütörtökön veszi kezdetét: 17 mű verseng az Arany Leopárdért, amelyet augusztus 17-én adnak át. A díjakról ötfős zsűri dönt.

A tíznapos fesztivál központi helyszínén, a Piazza Grandén szombat este látható a programsorozat egyik kiemelt filmje, Quentin Tarantino Volt egyszer egy… Hollywood című alkotása. A fesztiválon Hilary Swank pénteken veszi át a Leopard Club díjat. Az Arany Leopárd-életműdíjat John Waters, a Rózsaszín flamingó és a Hajlakk rendezője kapja.

A februárban elhunyt svájci színész, Bruno Ganz emléke előtt Theo Angelopoulos "Az örökkévalóság meg egy nap" című 1998-as alkotásának vetítésével tiszteleg a fesztivál. A színész a főszerepet alakította a filmben. A fesztivált első alkalommal vezeti a francia Lili Hinstin, aki nagy hangsúlyt fektet a társadalomkritikára. „A mozinak segítenie kell, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és szembesítenie kell a nézőt a jelen sürgető és nyugtalanító kérdéseivel” – mondta a művészeti igazgató.

A fesztivál augusztus 17-ig tart.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 11. 08:07, szombat | Külföld

Ismét egyre több a fertőzött a világban

A koronavírus okozta esetszámcsökkenés nyomán több ország lazító intézkedéseket hozott, ami a fertőzöttek számának megugrásával járt - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa pénteken az M1-en.

2020. Július 11. 05:00, szombat | Külföld

Az EU ellenzi, hogy az Egyesült Államok visszaállítja a szövetségi halálbüntetést

Az unió határozottan ellenzi az Egyesült Államok szövetségi legfelsőbb bírósága azon határozatát, ami 17 év elteltével ismét lehetővé teszi a szövetségi bíróságok ítéletei alapján kiszabott halálbüntetések végrehajtását

2020. Július 11. 05:00, szombat | Külföld

Egyiptomi kém dolgozhatott a német kormány tájékoztatási hivatalánál

Eljárást indított Németországban a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat a szövetségi kormány sajtó- és tájékoztatási hivatalának (BPA) egy munkatársa ellen Egyiptomnak végzett kémkedés gyanújával

2020. Július 10. 11:03, péntek | Külföld

Ismét rekordot döntött az új fertőzések száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban csütörtökön ismét rekordot döntött a koronavírussal diagnosztizált új fertőzések száma - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök esti adataiból.