Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Március 17. 11:22, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

A szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt az emberekre és a környezetre: tavasszal és a nyári szárazságok idején.

Idén tavasszal eddig a csapadékos időjárás miatt kevesen tudták megkezdeni a kerti munkálatokat. A jó idő beköszöntével azonban a napsütötte időszakok, illetve a hétvégék egyre több embert csábítanak a szabadba, a kertekbe. A tavaszi munkálatokkal egy időben szinte minden évben együtt jár a szabadban keletkezett tűzesetek számának ugrásszerű megemelkedése.

Győr-Moson-Sopron megyében eddig tizenegy alkalommal vonultak a tűzoltók szabadtéren keletkezett tüzekhez. Ez a szám a tavalyi adatokhoz képest csökkenést mutat, amely a csapadékos időjárásnak és a lakosság felelősségteljes magatartásának is köszönhető. Az éves adatok megyénkben több mint kettőszáz ilyen tűzesetről számolnak be, de a tűzesetek számának csökkenését csakis odafigyeléssel, a szabályok megfelelő betartásával tudjuk elérni. Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján a szabadban keletkezett tüzek nagy százalékát emberi gondatlanság okozza.

Környezetünk és a saját biztonságunk érdekében fontos, hogy tisztában legyünk a szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival:

- a kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos az ország területén, de az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt bizonyos keretek között (meghatározott nap és időpont).Ha önkormányzati rendelet szabályozza a belterületi égetést, akkor csak a rendeletben meghatározott feltételekkel, illetve időtartamban lehet az égetést végrehajtani. A tüzelés megkezdése előtt mindenképp tájékozódjon a helyi önkormányzatnál az égetés helyi szabályairól!
- az egyéb hulladékok égetése tilos és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat,
- a jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható,
- a szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,
- mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségben oltóanyagról,
- mindig legyen nálunk olyan kéziszerszám, amivel irányítani tudjuk az égést,
- soha ne rakjunk egyszerre túl sok éghető anyagot a tűzre,
- a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet,
- mindig tájékozódjunk a várható időjárásról és erős szél esetén ne gyújtsunk tüzet,
- a kerti tüzelés helyett válasszuk inkább a környezetkímélőbb komposztálást, ágdarálást, amivel hasznos tápanyagokat is visszanyerhetünk!
- baj esetén vagy ha tüzet észlelünk a szabadban hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

A tüzek az anyagi károk mellett az emberek és állatok életét, valamint természeti kincseinket is veszélyeztetik.

Előzzük meg együtt a szabadtéri tüzeket!


Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tanácsai :http://gyor.katasztrofavedelem.hu/letoltes/document/gyor/396-otb-szabadteri-tuzek.doc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.