Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2024. Július 07. 08:13, vasárnap | Helyi

Eltáncolták: végzett az első évfolyam a Táncművészeti-egyetem kihelyezett képzésén a Széchenyin

Eltáncolták: végzett az első évfolyam a Táncművészeti-egyetem kihelyezett képzésén a Széchenyin

Magas szintű elméleti és gyakorlati tudásra tettek szert azok a hallgatók,

akik a győri Széchenyi István Egyetemen elvégezték a Magyar Táncművészeti Egyetem által, a Győri Balett-tel együttműködésben indított táncos és próbavezető szakot. A képzés várhatóan szeptemberben indul ismét.

A számos tudományterületen meghatározó szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem a művészeti oktatásra is nagy hangsúlyt fektet. A jelentős hagyományokkal rendelkező zeneművészeti szakok mellett 2021 óta designképzéseket is kínál a hallgatóknak, és ugyancsak három évvel ezelőtt indult el a Magyar Táncművészeti Egyetem kihelyezett képzéseként, a Győri Balett-tel együttműködésben a táncos és próbavezető szak. Az első évfolyam tagjai április végén sikeresen teljesítették csoportos gyakorlati vizsgájukat, majd júniusban záróvizsgájukat, így július 2-án átvehették diplomájukat.

„Magas színvonalú képzést biztosítottunk a jelentkezőknek, amiben nagy szerepet játszott, hogy mindvégig harmonikus volt az együttműködés a Széchenyi-egyetemmel és a Győri Balett-tel. A hallgatók között volt olyan, aki együttesnél táncol vagy dolgozik asszisztensként, és emiatt szeretett volna felsőfokú oklevelet szerezni. Mások azért végezték el a szakot, hogy utána tánctanárnak tanulhassanak tovább. Nemcsak az elmúlt három év, hanem az idei jelentkezési adatok is azt bizonyítják, hogy van létjogosultsága győri képzésünknek” – fejtette ki Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, egyetemi tanár.

Kara Zsuzsanna, a Széchenyi-egyetem mesteroktatója, a Győri Balett örökös tagja kifejtette: a képzés a győri táncművészeti hagyományokra épül, amit az 1979-ben alapított, világhírű Győri Balett, valamint az 1981 óta működő Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium fémjelez. „Hosszú évek álma vált valóra a táncos és próbavezető szak elindulásával. Így most már az alapfokútól a felsőfokú szintig elérhető és teljes a táncképzés Győrben, amiért köszönet illeti a Magyar Táncművészeti Egyetemet, a Győri Balettet, illetve egyetemünk Művészeti, valamint Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karának oktatásban részt vevő munkatársait. Az eredményes együttműködés bizonyítéka, hogy az első évfolyam magas szinten teljesítette a diploma megszerzésének feltételeit” – emelte ki Kara Zsuzsanna.

A Magyar Táncművészeti Egyetem háromévente hirdeti meg a táncos és próbavezető szakot a Széchenyi István Egyetemen, így a képzés legközelebb – a júliusban lezáruló általános felvételi eljárás eredményének függvényében – szeptemberben indulhat el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 09:10, szerda | Helyi

Munka a kánikulában: mikor lehet letenni a bírói talárt?

A sorozatunkat ott folytatjuk, ahol a legtöbben nem szeretnek lenni, főleg nem a büntetőügyszak tárgyalásain: ez a bíróság.

2024. Július 17. 08:16, szerda | Helyi

Nyaralás „ON” a Vaskakasnál is

Bezárta 2023/24-es évadját a Vaskakas Bábszínház: olvasható a Facebook-bejegyzésükben. Kocsis Rozi igazgató elsőként a 17. Győrkőcfesztivált értékelte, ahol több, mint 11.000 karszalagot osztottak ki.

2024. Július 17. 07:12, szerda | Helyi

Tucatnyi posta helyett lett postapont idén Győr-Moson-Sopronban

Posta nem vész el, \"csak\" átalakul: nem mindegy azonban az sem, miként.

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.