Városlista
2022. május 25, szerda - Orbán

Hírek

2019. Szeptember 09. 07:00, hétfő | Helyi

Elültették a magyar nemzet fáját

Elültették a magyar nemzet fáját

Szombaton avatta fel a magyar nemzet fáját Vitéz Vörös Ferenc és Csollán Annamária nemzetes asszony, Győr-Sashegyen, a Vörös Ferenc téren.

Az ünnepségen beszédet mondott Vitéz Seres Ferenc partiumi költő, Vitéz Vörös Ferenc kezdeményező és Albert András a Kárpát- medencei Vitézi Rend tábori lelkésze.

A nemzet csemetéi felkötötték a nemzet fájára a hit, a remény és a szeretet szalagját.

Vörös tölgy

A vörös tölgy (Quercus rubra, syn.: Quercus borealis) a valódi kétszikűek kládjának bükkfafélék (Fagaceae) családjába, azon belül a tölgy (Quercus) nemzetségbe tartozó faj. Amerikai tölgynek, illetve amerikai vöröstölgynek is nevezik.

Előfordulása: Észak-Amerika keleti felén egészen Kanada déli vidékeiig erdőalkotó. Nyugat-Európa parkjainak kedvelt díszfája. 30–35 m magasra nőhet, a hazai tölgyfajoknál gyorsabban. Koronája nagy, telt, gömbös. Ezüstszürke kérge eleinte viszonylag sima, idővel mélyen barázdált. Ágai vaskosak, vörösesbarna vesszői simák. Hosszúkásan tojásdad rügyei világosbarnák, a csúcsuk hegyes, a rügypikkelyek széle rányomottan szőrös. 20 cm hosszú, 15 cm széles levelei mélyen karéjosak, a korona felső részén osztottak (az osztatok szálkásan fogazottak). A felszínük sima, sötétzöld, fonákjuk világosabb, az érzugokban barna szőrcsomós. A levélnyél 2–3 cm hosszú. Lombja ősszel vörösesbarnára vagy élénkvörösre színeződik, erről kapta a nevét. Sárgászöld porzós barkái áprilisban nagy csomókban csüngenek a zsenge hajtásokon; a rövid nyélen lógó termős virágok a levelek hónaljában rejtőznek. A lapos kupacsú, 3 cm-es, fényes makkok két év alatt érnek be.

Írta, szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 24. 09:19, kedd | Helyi

Egyre többet kell várni a műszakira

2022. Május 23. 08:15, hétfő | Helyi

Egyre több a motoros az utakon

2022. Május 22. 10:16, vasárnap | Helyi

Vidéki sanzonnal indul a nyár Győrben

Mező Misi és a Magna Cum Laude Zenekar koncetrjével indul a nyár Győrben – a hírt Dr. Dézsi Csaba András osztotta meg közösségi oldalán.

2022. Május 22. 09:16, vasárnap | Helyi

Hogyan készült mifelénk? – Vidám Szigetközi Paradicsom