Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 05. 14:35, kedd | Helyi
Forrás: gyor.hu

Emlékoszlop az 1809-es Kismegyeri Csata győri akadémista hőseinek

Emlékoszlop az 1809-es Kismegyeri Csata győri akadémista hőseinek

A Napóleon elleni 1809-es kismegyeri csata győri akadémista hősének emlékezetére emlékoszlopot avatnak 2012. június 8-án, pénteken 9 órakor a győri Széchenyi István Egyetem központi kampuszán.

Az emlékoszlop alkotója Lebó Ferenc szobrászművész, s annak elkészítését a győri egyetem, Győr Megyei Jogú Városa, Simon Róbert Balázs alpolgármester, a Megyei Jogász Egylet és a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület anyagi támogatásával valósították meg.

Az emlékművet dr. Szekeres Tamás rektor, Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere és Keserű Barna Arnold joghallgató avatják fel.

Az 1809. évi győri csata emlékére június 8-án, pénteken 10 órától az Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának Deák termében 9026 Győr, Áldozat u. 12.) tudományos konferenciát tartanak. Dr. Szalay Gyula dékán megnyitója után az 1809-es magyarországi hadjáratról és a győri csatáról, az újabb kutatásokról, a magyar huszárság ruházata, fegyverzetéről és a parancsközlő hangszerek szerepéről, a nemesi felkelés jogi szabályozásáról, az 1809-es győri csata helyi kultuszáról, a történelmi emlékezetről tartanak előadásokat a témakör kutatói. A részletes program e levélben olvasható.

A konferencia időtartama alatt a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karon megtekinthető lesz Győr Megyei Jogú Város Levéltárának "Franciák Magyarországon, 1809." című tárlata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.