Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Július 20. 12:17, szerda | Helyi
Forrás: MTI-V

Erre figyeljen, ha külföldre utazik!

Erre figyeljen, ha külföldre utazik!

A legfontosabb, hogy nem szabad elindulni útlevél, személyi igazolvány nélkül.

Bár a schengeni térségben megszűnt a határellenőrzés, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség úti okmányokra, hiszen lehetnek olyan ellenőrzések az adott országban, ahol elkérhetik ezeket - magyarázta. Hozzátette: aki nem tudja bemutatni a személyi okmányait, komoly bírságra számíthat.

A jogosítvány, a diákigazolvány, a lakcímkártya vagy a születési anyakönyvi kivonat nem alkalmas erre a célra, csak az útlevél és a személyi igazolvány. Figyelni kell az útlevél lejárati dátumára is Vannak olyan országok, ahol nem elég, ha az utazás idején érvényesek az okmányok, hanem még azt követően is egy ideig érvényesnek kell lenniük. Például a Törökországba készülőknek érdemes tudni, hogy még az utazást követő hat hónapig érvényesnek kell lennie az útlevelüknek. Minden évben gyakori probléma, hogy az útnak indulók elfelejtik ellenőrizni, mikor jár le az útlevelük, és csak későn veszik észre, hogy már nem érvényes. Komoly költségeket jelent, ha gyorsan kell pótolni a lejárt úti okmányt.

A gyermekek esetében az is gyakran előfordul, hogy későn derül ki: nemcsak érvényes útlevelük, de semmilyen úti okmányuk nincs.

Ellenőrizni kell: szükség van-e vízumra az adott országban.

Az utasbiztosításról

Sokan utaznak utasbiztosítás nélkül arra hivatkozva, hogy van európai egészségbiztosítási kártyájuk. Ez a kártya azonban nem mindenre nyújt fedezetet, ráadásul van olyan ország, ahol csak a költségek egy részét fedezi a kártya, vagy meg kell előlegezni a költségeket, amelyeket csak utólag térítenek meg - magyarázta. Egy baleset vagy betegség akár milliós nagyságrendű költségeket is jelenthet, ezért nem érdemes a biztosításon spórolni.

Az utazó gyermekeknek is szükségük van útlevélre vagy személyi igazolványra, utóbbit már 14. életévük előtt is, bármikor lehet kérni. Ha a gyermek egyedül vagy nem mindkét szülőjével utazik, a szülőknek hozzájáruló nyilatkozatot kell írniuk. Ehhez nem kell közjegyzőhöz menni, csak két tanú közreműködése szükséges - közölte. Vannak olyan országok, ahol speciális nyomtatványt kell kitölteni, ha gyermek utazik.

Nézzen utána a magyar külképviseleteknek!

Indulás előtt fontos utánanézni az adott ország magyar külképviseleteinek, fel kell jegyezni az elérhetőségüket. Minden magyar külképviseletnek van ügyeleti telefonszáma, amelyen éjjel-nappal magyar nyelven kérhető segítség.

Utazás előtt érdemes regisztrálni a konzuli szolgálat honlapján, ami szükség esetén megkönnyítheti a segítségnyújtást a külképviselet számára.

Olyan országban, ahol nincs magyar külképviselet, bármely európai uniós tagállam külképviseletéhez fordulhatnak segítségért a magyar állampolgárok.

Címkék: külföld, turizmus, utazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.