Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Március 17. 08:50, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Érszűkületnapot tartanak Győrben

Érszűkületnapot tartanak Győrben

Harmadik alkalommal rendez érszűkület napot a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság, csütörtökön Budapesten és öt vidéki nagyvárosban lesznek szűrések és különféle programok.

A szervezet elnöke, Pécsvárady Zsolt közlése szerint a fővárosban, valamint Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden ingyenes szűréssel, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, orvosi tanácsadással várják az érdeklődőket.
Magyarországon évente hétezer végtagot amputálnak perifériás érbetegség, vagyis érszűkület miatt, hozzávetőleg annyit, mint a jóval nagyobb népességű Németországban - ismertette a társaság elnöke. Magyarázata szerint ennek részben az az oka, hogy a magyarok kevésbé figyelnek fel a kezdeti tünetekre, így a betegség kezelését nem tudják idejében megkezdeni.
Mint mondta, az érszűkületet "kirakatnéző" betegségnek is nevezik, mert a korai stádiumban nagyobb séták közben jelentkeznek a tünetek, vagyis az alsó végtag fájdalma, görcse.
A betegség súlyosbodásával aztán egyre kisebb, akár 100-150 méteres séták is fájdalmat okoznak. Ezzel függ össze az, hogy sokszor rejtve marad a betegség: mivel "lusták vagyunk és nem gyalogolunk", a tünetek sem jelentkeznek - jegyezte meg.
Az érszűkület kockázati tényezői közé tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás - figyelmeztetett Pécsvárady Zsolt. Akinél ezek fennállnak, annak 50 éves kora körül kell először szűrővizsgálatra mennie, akinél nem, annak 60-70 éves kora körül. Elmondása szerint a perifériás alsóvégtagi érbetegség mintegy 400 ezer embert érint Magyarországon, és nemcsak végtagvesztést, de infarktust, agyvérzést is okozhat.

Győri helyszín: Győr Plaza
Az Érszűkület Nap időpontja: 2016. március 17. (csütörtök) 10-17 óra között

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.