Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Január 25. 10:47, péntek | Helyi
Forrás: MTI

EYOF 2017 - Borkai: már az idén gőzerővel zajlanak az előkészületek

EYOF 2017 - Borkai: már az idén gőzerővel zajlanak az előkészületek

Már az idén gőzerővel zajlanak a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előkészületei - mondta el pénteken, a közmédia helyi tudósítóinak Borkai Zsolt polgármester, a MOB elnöke.

"A költségek mintegy felét adja az állam, a felét pedig mi tesszük hozzá, hogy egy ilyen nagyszabású versenyt megrendezhessünk" - fogalmazott az EYOF-projektről Borkai Zsolt.
A kormányzat közel tízmilliárdos garanciát vállalt a projektre, ezt biztosan fel is használják, az idei állami költségvetésben pedig már 1,6 milliárdos, elsősorban infrastrukturális beruházásokra szánt összeg szerepel; "itt uszodát szeretnénk építeni, ez az első lépés, aztán következik a hozzá kapcsolódó úthálózat kiépítése" - jegyezte meg.
Ennek eredménye egy olyan létesítmény lesz, amelyben egy fedett 50 méteres és egy nyitott 25 méteres, bemelegítő medence is helyet kap. Emellett további két csarnok is épül az egykori Dózsa-pályán; ezek egyike a küzdősportokat szolgálhatja, míg a másik tornacsarnokként működhet.
"Egy nagy csarnok kivételével Győr rendelkezik olyan középméretű csarnokokkal, ahol ezek a sportágak és a labdajátékok jól megférnek egymás mellett" - fogalmazott, s egy kérdésre válaszolva elmondta, nem mondtak le arról, hogy megépítsék a város multifunkciós csarnokát.
Borkai ezzel kapcsolatban elmondta: egészen biztos, hogy saját forrásaikból nem tudják kigazdálkodni ennek több milliárdos költségeit. Más források bevonásán "dolgozom nagyon-nagyon komolyan, és látom a fényt az alagút végén" - jegyezte meg.
A városvezető megemlítette: a vállalkozás része egy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas teniszpálya, valamint egy-egy versenyzésre, illetve bemelegítésre alkalmas atlétikapálya felújítása.
De felújítanak egyes, már meglévő sportlétesítményeket is, így a Magvassy- és az egyetemi csarnokot, akárcsak a győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Közösségi Házat, illetve két közeli település, Győrújbarát és Ikrény tornacsarnokát, hiszen ezekben is lesznek versenyek.
Végül egy olyan sportkomplexum jön létre, amelyet az EYOF-ot követően a győriek is használhatnak, de egyben olimpiai központként is szolgál, nem versengve a jól működő, de fejlesztésre szoruló tatai edzőtáborral, hanem sok ponton kiegészítve azt. Ehhez szálloda-beruházás is társulna.
A polgármester hozzátette, a város 2013-as büdzséjében közel egymilliárd forint értékben szerepelnek majd az EYOF-fal kapcsolatos más kiadások. Már a tavalyi büdzsében is tartalékoltak pénzt erre a feladatra, az állami támogatáson felül pedig minden esztendőben egy-másfél milliárd forintot fordítanak az előkészületekre.
Jelezte: uniós forrásokból építenének az egyetem közelében egy olyan, több száz fős kollégiumot, amelyben a négyezer versenyző és a velük érkezők egy részét el tudnák helyezni.
Borkai Zsolt kitért arra is: az EYOF-beruházásból a régióban működő építőipari, logisztikai és kiszolgáló cégek "tudnak profitálni", a fesztivál pedig a magyar országimázs építése szempontjából sem elhanyagolható esemény, hiszen az EYOF "nemcsak a sportról szól, hanem a fiatalságról, a fiatalokról és a kultúráról is".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.