Városlista
2021. január 28, csütörtök - Károly,

Hírek

2017. Szeptember 27. 08:00, szerda | Helyi

Ezért nem ajánlatos az internetről gyógyszert rendelni!

Ezért nem ajánlatos az internetről gyógyszert rendelni!

Az online vásárlás gyors, kényelmes és az esetek többségében megbízható is. Azonban van pár olyan termék, amit legalábbis kockázatos az internetről rendelni.

A gyógyszer pont ilyen. Bár nem kell sokáig keresgélni, amíg számtalan online patikába nem botlunk, azonban kérdés, hogy mennyire megbízható oldallal van dolgunk. Az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet, az FDA komolyabb vizsgálatot is végzett az ilyen szolgáltatók között, és összeállítottak egy ajánlást, amely alapján csökkenthető annak kockázata, hogy csalók áldozatává váljon az ember.

Kezdjük ott, hogy a vényköteles gyógyszereket vény nélkül megrendelni az internetről több szempontból is problémás, például konkrétan törvénysértő. De más probléma is akad. Az FDA vizsgálatai például a következőket tárták fel: egy online gyógyszertárból megrendelt csomag ugyan megérkezett a címzetthez, azonban egy feladó nélküli, indiai postabélyegzővel ellátott borítékban jött, amelyben jelöletlen fehér tabletták kerültek. A szervezet ezután elemezte a pirulákat, és megállapították, hogy java részt a gumi-, és festékgyártásban, valamint növényvédő szerek gyártása során vivőanyagként használt zsírkőből és a recept nélkül kapható paracetamolból állt, az ígért hatóanyagból azonban egy molekula sem volt benne.


CSAK MEGBÍZHATÓ FORRÁSBÓL! „KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!”

De előfordult olyan eset is, amikor internetről rendelt nyugtató helyett a rendkívül erős antipszichotikum, a haloperidol különféle változatait csomagolták be a csalók. Ennek következtében az áldozatokat légzési nehézségek és izomgörcsök miatt kellett orvosnak kezelnie. Az FDA arra is felhívta a figyelmet, hogy léteznek olyan online patikák is, amelyek az eredetire megszólalásig hasonlító álgyógyszereket forgalmaznak, amelyek minősége és biztonsága legalábbis megkérdőjelezhető.

Az online rendelt gyógyszer életveszélyes is lehet!
A hatóság emellett olyan problémákat állapított meg, hogy az efféle online patikákból ismeretlen származású, lejárt szavatosságú, rossz dózisú, nem megfelelően tárolt vagy szállított készítményeket lehetett megrendelni. Köztük sokszor szerepeltek vényköteles gyógyszerek is, amelyek forgalmazása illegális. De olyan is előfordult, hogy olyan terméket szállítottak a gyanútlan megrendelőnek, amely éppen az ellentétes hatást váltotta ki, mint amit ígértek, ez pedig a betegségek, tünetek súlyosbodásához vezethet, de akár konkrétan életveszélyes is lehet.
A magyar szabályozás szerint egyébként az internetes gyógyszertárak kizárólag vény nélkül kapható gyógyszereket forgalmazhatnak, így ha olyasmire bukkanunk, amiért a patikában receptet kérnének, máris tudhatjuk, hogy csalókkal van dolgunk.

Persze, a gyakorlatlan felhasználót könnyen megtéveszthetik a szépre dizájnolt weboldalak, ezért érdemes figyelni: Magyarországra más országból gyógyszert rendelni csak akkor lehet, ha ahhoz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az OGYÉI

által jóváhagyott, magyar nyelvű kísérőiratokat (címke, betegtájékoztató) is mellékelik. Ha ezek nélkül érkezik meg a csomag, jogszabályokat sértő forgalmazóval van dolgunk. Emellett, hazánkban kizárólag a közforgalmú gyógyszertárak értékesíthetnek gyógyszereket az interneten. Az online rendeléssel is foglalkozó gyógyszertárak listája elérhető az OGYÉI weboldalán.

Érdemes vigyázni a vény nélküli készítményekkel is, ugyanis a táplálékkiegészítők vagy vitaminok helyett is belefuthatunk hamisítványokba. Ekkor jó esetben csak a pénzünket veszítjük el, rossz esetben viszont akár szennyezett vagy veszélyes anyagokat is tartalmazó pirulákhoz juthatunk. Ha mégis az online rendelés mellett döntenénk, győződjünk meg róla, hogy az adott weboldalon nincs egyértelmű és leellenőrizhető elérhetőség (fizikai cím és működő telefonszám, egy e-mail-cím még nem jelent semmit). Ha ilyen weboldalba botlunk, ne kockáztassuk, hogy személyes adataink és bankkártya-információnk esetleg kóklerek, csalók kezére jut.

"Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"

Mindenkinek jó egészséget kívánunk!

Forrás: nlcafe.hu Fotó: Tumblr

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 27. 18:36, szerda | Belföld

Vizsgálják a gyöngyösi polgármester jogosulatlan beoltását

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója saját hatáskörben vizsgálatot rendelt el azért, mert Hiesz György, a város polgármestere jogosulatlanul jutott koronavírus elleni védőoltáshoz a kórházban

2021. Január 27. 18:01, szerda | Belföld

Rontás levételét ígérve csalta ki idősek ingatlanait egy nő

Vádat emelt üzletszerűen elkövetett csalás és okirattal visszaélés miatt a Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség egy nővel szemben, aki rontás levételének ígéretével idősek ingatlanait, pénzét és ékszereit csalta ki.

2021. Január 27. 17:05, szerda | Külföld

Újabb gazdasági mentőcsomagot jelentett be a szerb elnök

Újabb gazdaságélénkítő mentőcsomagot jelentett be Aleksandar Vucic szerb elnök, aki arról beszélt, a koronavírus-járvány sújtotta vállalatok mellett Belgrád ismét segít az állampolgárokon is.

2021. Január 27. 16:04, szerda | Kék hírek

40 kiló drog miatt tartóztattak le egy dobozi férfit

Letartóztattak egy dobozi férfit, akinél közel 40 kilogramm szárított kendert és 80 élő növényt találtak - közölte szerdán a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.