Városlista
2020. július 4, szombat - Ulrik

Hírek

2019. November 12. 07:25, kedd | Helyi

Faültetés a szemléletváltás jegyében

Faültetés a szemléletváltás jegyében

A 10 Millió Fa civil közösség faültetési akciót hirdetett november 9-re, amelyet az élet napjának nevezett el.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Széchenyi István Egyetem is, ahol dr. Földesi Péter rektor és Rosta S. Csaba építész révén egy narancseperfa került a földbe.

A 10 Millió Fa civil közösség Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus kezdeményezésére jött létre néhány hónappal ezelőtt. Célja a legrövidebb időn belül tízmillió fa elültetése Magyarországon, mondván, a Föld élete – a klímaváltozással, a környezetszennyezéssel – drámai módon változik, ezért nekünk, embereknek is változnunk kell.

A mozgalom – amelyet már 30 ezernél többen követnek – november 9-ét, a halottak napját követő szombatot az élet napjának jelölte ki, amikor rengeteg helyen fogtak faültetésbe.

Sós Eszter aktivista, az egyetem doktorandusza elöljáróban elmondta: azért ezt a helyszínt választották Győrben a csemetének, mert úgy gondolják, hogy a lakosság szemléletformálásában az értelmiség mindig kiemelkedő szerepet játszott, az univerzitás pedig meghatározó szereplője a régiónak.

Dr. Földesi Péter ezt erősítve arról beszélt, hogy az egyetemnek az oktatáson, a kutatás-fejlesztésen túl a harmadik missziója a társadalmi-gazdasági folyamatokban való részvétel oly módon, hogy segítsék az országot, az embereket, s az egész emberiségért is cselekedjenek. Ebbe a szemléletformálás szintén beletartozik. „Azt az üzenetet kell megfogalmazni minden nap, hogy tegyél valamit a környezetedért, a saját jövődért. Sok mindent le lehet cserélni: ha valakinek tönkremegy az autója, elszakad a pólója, vesz egy másikat. De mi van, ha elromlik a Föld?” – tette fel a kérdést, majd az esemény jelentőségét azzal a mondással érzékeltette, miszerint „a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik”.

Rosta S. Csaba – aki jelezte, apaként és az egyetem volt oktatójaként van jelen – hangsúlyozta: talán az egyetemi polgárság a legfogékonyabb arra, hogy a civil közösség által képviselt szemléletet továbbvigye, mert a kiművelt emberfők óriási hatással lesznek a környezetükre. Hozzátette: a későbbiekben is szeretnének együttműködni az egyetemmel, például jövő tavasszal, amikor az Energy Service Kft. jóvoltából húsz újabb csemete kerülhet a földbe.

Az elültetett narancseperfához az Ornamentika Kft. és a RAS Design Kft. jóvoltából egy emléktáblát is elhelyeztek.

A november 9-i akcióban Oláh Gréta, Lada Dominika, dr. Földesi Péter, Rosta S. Csaba, Rosta Kristóf és Sós Eszter működött közre.

Forrás: uni.sze.hu - Hancz Gábor

Fotók: Májer Csaba József

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.

2020. Június 15. 14:56, hétfő | Helyi

Neked mi a sztorid? Meséljen helyetted a Pandorád!

A Pandora roppant különleges színfolt az ékszerek világában. Tudtad, hogy ékszerrendszereivel anélkül mondhatod el a történeted, hogy akárcsak egy szót is szólnál? Mutatjuk, hogyan!

2020. Június 07. 13:30, vasárnap | Helyi

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Tavasszal a mezőgazdaság egyik legnagyobb feladata a szélesebb sortávolságú, nagyobb területeken termesztett növények – mint pl. a kukorica – vetése.

2020. Június 02. 09:08, kedd | Helyi

Ennyibe kerül a szemműtét