Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 15. 07:16, szombat | Helyi

Fél év alatt 146 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók a vármegyében

Fél év alatt 146 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók a vármegyében

2023 első félévében Győr-Moson-Sopron vármegyében 146 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 2 ember vesztette az életét, 27-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett.

2023 első félévében Győr-Moson-Sopron vármegyében 17-el kevesebb lakástűz keletkezett, mint 2022 első hat hónapjában, ami közel 13 százalékos csökkenést jelent.

A félév folyamán mintegy 2000 négyzetméternyi épített terület égett le, amelyek eloltásához 127 órára volt szüksége a tűzoltóknak, a kigyulladt otthonokhoz összesen 342 jármű vonult, 12 esetben panel épületben keletkezett tűz, 7 épület oltásakor pedig gázpalackok is nehezítették a tűzoltók munkáját.

Vármegyénkben a legnagyobb tűz és egyben a leghosszabb beavatkozás is a győri, Bajcsy-Zsilinszky úti tűzeset volt január 30-án. A tűzben 2 ember életét veszítette, a tetőtéri, 200 négyzetméteres társasházi lakás és a tetőszerkezet teljesen leégett. A beavatkozás az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe.

Az első félévben a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 6 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására. A legtöbb esetben elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, főként a kémény rossz műszaki állapota, illetve a konyhai tevékenységek okozzák a lakástüzeket.

Szén-monoxid miatt 2023-ban 24-szer hívták a tűzoltókat, az érzékelőknek köszönhetően nem sérült meg senki.

Amennyiben nyílt égésterű fűtőberendezés, átfolyós vízmelegítő van a lakásba felszerelve ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése, amely hangosan figyelmeztet a mérgező gáz jelenlététre, így időben el tudjuk hagyni az ingatlant veszély esetén.

A biztonságunk érdekében érdemes a tüzelő és fűtőberendezéseket, átfolyós vízmelegítőket és az égéstermék-elvezetőket is időközönként felülvizsgáltatni. A fűtési szezon elején hosszabb a várakozási idő a szakember megérkezéséig, ezért érdemes a nyári időszakban elvégeztetni a kémények, fűtőberendezések időszakos ellenőrzését, hogy felkészülten, biztonságban várhassuk a telet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.