Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Szeptember 16. 07:30, péntek | Helyi
Forrás: Oxygen Media

Folytatódik a tápszentmiklósi iskolamentés

Folytatódik a tápszentmiklósi iskolamentés

Ismét ingyen lakást biztosítanak a Győr-Moson-Sopron megyei Tápszentmiklóson azoknak a 3-4 gyerekes családoknak, akik a beköltözésért cserébe vállalják: csemetéiket a helyi intézményekbe íratják be.

A kezdeményezéshez ezúttal Győrasszonyfa is csatlakozott, a két településnek ugyanis közös iskolája van.

Önfeledten játszik édesanyjával a két csöppség, most 10 hónaposak. A hat fős család akkor költözött Székesfehérvárról Tápszentmiklósra, amikor a településen az óvoda megmentéséhez gyerekekre volt szükség.

Zsiga Zsoltné: „Elég forgalmas városban laktunk, és a falusi, nyugodtabb élet reményében, igazából. Itt csak-csak biztonságosabban lehetnek a gyerekek. Jobban tudnak mozogni, jobb a levegő."

Ez pedig már az a ház, ahová egy új családot várnak. Most éppen felújítják az egykori parókiát, 500.000 Ft-ot költenek rá, hogy azonnal beköltözhető legyen. Az iskola- és óvodamentő program már négy éve tart Tápszentmiklóson. Azóta 16 család költözött ide 56 gyermekkel.

Kovács József - polgármester, Tápszentmiklós: „Kötelező előtakarékosságot ír elő az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy havonta 30 ezer forintot a családnak félre kell tennie egy elkülönített számlára, amit egy év után természetesen egy összegben visszakapnak. De ez idő alatt, tehát egy évig teljesen ingyen laknak itt, nem kell fizetni bérleti díjat."

Feltétel még az is, hogy a gyerekeket az itteni iskolába vagy óvodába írassák be a szülők.

Pőcze Sándor - igazgató, Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Tápszentmiklós: „Legalább 20-25 olyan tanulónk van, akik ennek az iskolamentési akciónak a keretében kerültek az intézményünkbe. A jelenlegi finanszírozási keretek között egyértelműen azoknak az iskoláknak van jövője, és azok működnek gazdaságosan, akik 20-30 fő közötti osztálylétszámot tudnak produkálni."

Győrasszonyfán, egy közeli faluban ezt a két szobás házat bérelte ki az önkormányzat a rövidesen ide költöző két családnak. A belsejét teljesen felújították, még bútorok is vannak benne. A polgármester azt mondja, az ország minden tájáról érkeznek pályázatok.

Valiczkó Mihály - polgármester, Győrasszonyfa: „Szeptember 20-ig lehet jelentkezni. 21-ig kiválasztja a testület a potenciális, lehetséges bérlőket, és szeretnénk, ha október 1-ig ide beköltöznének."

Az ide költöző családok alsós gyerekeinek még csak messze sem kell menniük, az iskola ott van a szomszédban. A felsősöket pedig minden reggel busszal viszik a tápszentmiklósi intézménybe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.