Városlista
2019. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2019. Május 28. 13:39, kedd | Helyi

Forradalom az egészségügyben

Forradalom az egészségügyben

Az, ami néhány évvel ezelőtt még csak merő álomnak, futurisztikus látomásnak tűnt, mára már valóság.

Oly mértékben fejlődik a modern orvostudomány és vele együtt az egészségügy, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Művégtaggal lehet hegyet mászni, köldökzsinórból nyert őssejttel gyógyíthatatlannak hitt betegségeket gyógyítani, míg a daganatos megbetegedések megelőzése és kezelése kapcsán is szinte évről-évre lehet hallani valami újdonságot. A technika és tudomány fejlődésénél csak az orvostudomány eredményei látványosabbak.

Modern művégtagok a teljes életért

Napjainkban már rengeteg megoldás létezik azok számára is, akik betegség vagy baleset következtében amputáción esnek át, és egyre több az olyan korszerű művégtag, amely használóját a teljes értékű élethez segíti. A kezdetek fából készült művégtagjait felváltották a fémből gyártottak, melyek bár ellenállóak és tartósak lettek, viseletük mégsem volt igazán könnyű és kényelmes. Ma már a legkorszerűbb anyagokból gyártanak protéziseket, melyek jól terhelhetőek, esztétikusak, könnyűek és melyek viselése is természetes hatást kelt.
Tulajdonképpen a modern művégtagok egyik kulcsfontosságú jellemzője, hogy az egyén súlyának, magasságának és izomfelépítésének megfelelően testre szabhatók, tehát tökéletesen idomulnak az amputált részhez is.

Immunterápia a daganatos betegségek ellen

Forradalmi gyógymódnak számít a daganatos betegségek immunterápiával történő kezelése. A különböző immunterápiák alapja tulajdonképpen annak a felismerése, hogy minden emberi szervezetben jelen vannak, és keletkeznek ráksejtek, a kor előrehaladtával pedig egyre több s több lesz belőlük. Viszont egy egészséges immunrendszer képes felismerni és elpusztítani ezeket. Alapvetően kétféle immunterápiát alkalmaznak az orvosok: a passzívat, ami során olyan anyagokat adnak be, amelyeket az immunrendszer egyébként is használ, csak kevés van belőlük a hatékony daganatellenes védekezéshez, illetve az aktívat, amikor a daganatra jellemző molekulákat juttatnak a szervezetbe, ezzel „riadóztatva” az immunrendszert, hogy ismerje fel az ahhoz hasonló, a szervezetben már jelen lévő ráksejteket, és kezdjen ellenük harcolni.

Gyógyítás őssejttel

Az őssejtkutatás a mai modern orvostudomány egy kihívásokkal teli lehetősége. Ugyan elsőre irreálisnak tűnhet, de a valóság az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vérképző őssejtekkel történő terápiákkal ma már több, mint 70 betegség kezelhető, mindezek mellett folyamatos kutatások zajlanak a lista bővítése érdekében. A köldökzsinórvér őssejtjeit ma már rutinszerűen használják rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi és autoimmun betegségek gyógyításánál (mint például a leukémia, rák, Alzheimer- és Parkinson-kór, vakság, siketség vagy gerincvelő-sérülés stb.), sőt jó eredménnyel alkalmazták szívinfarktuson átesett betegeknél is. Mára a köldökzsinórvér-eredetű őssejtekből vérereket képesek létre hozni, az őssejtek segíthetnek a cukorbetegségben szenvedőknek, javíthatnak az izomsorvadásos betegek állapotán, de a szívizom mellett akár szívbillentyű-, máj-, vese- vagy idegsejteket is képesek létrehozni belőlük.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 19. 08:08, szombat | Helyi

TAKARÍTÁS A MÉLYGARÁZSBAN

2019. Október 19. 08:03, szombat | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - szombat, vasárnap

A szombati és vasárnapi élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

2019. Október 17. 11:00, csütörtök | Helyi

INGYEN FOGADJÁK A CÉGEK SZELEKTÍV HULLADÉKÁT SASHEGYEN

Ingyenesen szállíthatják be a szelektíven gyűjtött hulladékot a vállalkozások és intézmények 2019. október 21-től, hétfőtől a győr-sashegyi hulladékkezelő központba.

2019. Október 14. 15:01, hétfő | Helyi

A Random Capital Zrt. így gondoskodik a befektetések biztonságáról

Amikor pénzügyekkel kapcsolatos szolgáltatásokról, illetve a megtakarított összegek befektetéséről beszélünk, akkor értelemszerűen a biztonságnak is komoly szerepe van.