Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Május 28. 13:39, kedd | Helyi

Forradalom az egészségügyben

Forradalom az egészségügyben

Az, ami néhány évvel ezelőtt még csak merő álomnak, futurisztikus látomásnak tűnt, mára már valóság.

Oly mértékben fejlődik a modern orvostudomány és vele együtt az egészségügy, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Művégtaggal lehet hegyet mászni, köldökzsinórból nyert őssejttel gyógyíthatatlannak hitt betegségeket gyógyítani, míg a daganatos megbetegedések megelőzése és kezelése kapcsán is szinte évről-évre lehet hallani valami újdonságot. A technika és tudomány fejlődésénél csak az orvostudomány eredményei látványosabbak.

Modern művégtagok a teljes életért

Napjainkban már rengeteg megoldás létezik azok számára is, akik betegség vagy baleset következtében amputáción esnek át, és egyre több az olyan korszerű művégtag, amely használóját a teljes értékű élethez segíti. A kezdetek fából készült művégtagjait felváltották a fémből gyártottak, melyek bár ellenállóak és tartósak lettek, viseletük mégsem volt igazán könnyű és kényelmes. Ma már a legkorszerűbb anyagokból gyártanak protéziseket, melyek jól terhelhetőek, esztétikusak, könnyűek és melyek viselése is természetes hatást kelt.
Tulajdonképpen a modern művégtagok egyik kulcsfontosságú jellemzője, hogy az egyén súlyának, magasságának és izomfelépítésének megfelelően testre szabhatók, tehát tökéletesen idomulnak az amputált részhez is.

Immunterápia a daganatos betegségek ellen

Forradalmi gyógymódnak számít a daganatos betegségek immunterápiával történő kezelése. A különböző immunterápiák alapja tulajdonképpen annak a felismerése, hogy minden emberi szervezetben jelen vannak, és keletkeznek ráksejtek, a kor előrehaladtával pedig egyre több s több lesz belőlük. Viszont egy egészséges immunrendszer képes felismerni és elpusztítani ezeket. Alapvetően kétféle immunterápiát alkalmaznak az orvosok: a passzívat, ami során olyan anyagokat adnak be, amelyeket az immunrendszer egyébként is használ, csak kevés van belőlük a hatékony daganatellenes védekezéshez, illetve az aktívat, amikor a daganatra jellemző molekulákat juttatnak a szervezetbe, ezzel „riadóztatva” az immunrendszert, hogy ismerje fel az ahhoz hasonló, a szervezetben már jelen lévő ráksejteket, és kezdjen ellenük harcolni.

Gyógyítás őssejttel

Az őssejtkutatás a mai modern orvostudomány egy kihívásokkal teli lehetősége. Ugyan elsőre irreálisnak tűnhet, de a valóság az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vérképző őssejtekkel történő terápiákkal ma már több, mint 70 betegség kezelhető, mindezek mellett folyamatos kutatások zajlanak a lista bővítése érdekében. A köldökzsinórvér őssejtjeit ma már rutinszerűen használják rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi és autoimmun betegségek gyógyításánál (mint például a leukémia, rák, Alzheimer- és Parkinson-kór, vakság, siketség vagy gerincvelő-sérülés stb.), sőt jó eredménnyel alkalmazták szívinfarktuson átesett betegeknél is. Mára a köldökzsinórvér-eredetű őssejtekből vérereket képesek létre hozni, az őssejtek segíthetnek a cukorbetegségben szenvedőknek, javíthatnak az izomsorvadásos betegek állapotán, de a szívizom mellett akár szívbillentyű-, máj-, vese- vagy idegsejteket is képesek létrehozni belőlük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.