Városlista
2019. július 19, péntek - Emília

Hírek

2019. Május 28. 13:39, kedd | Helyi

Forradalom az egészségügyben

Forradalom az egészségügyben

Az, ami néhány évvel ezelőtt még csak merő álomnak, futurisztikus látomásnak tűnt, mára már valóság.

Oly mértékben fejlődik a modern orvostudomány és vele együtt az egészségügy, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Művégtaggal lehet hegyet mászni, köldökzsinórból nyert őssejttel gyógyíthatatlannak hitt betegségeket gyógyítani, míg a daganatos megbetegedések megelőzése és kezelése kapcsán is szinte évről-évre lehet hallani valami újdonságot. A technika és tudomány fejlődésénél csak az orvostudomány eredményei látványosabbak.

Modern művégtagok a teljes életért

Napjainkban már rengeteg megoldás létezik azok számára is, akik betegség vagy baleset következtében amputáción esnek át, és egyre több az olyan korszerű művégtag, amely használóját a teljes értékű élethez segíti. A kezdetek fából készült művégtagjait felváltották a fémből gyártottak, melyek bár ellenállóak és tartósak lettek, viseletük mégsem volt igazán könnyű és kényelmes. Ma már a legkorszerűbb anyagokból gyártanak protéziseket, melyek jól terhelhetőek, esztétikusak, könnyűek és melyek viselése is természetes hatást kelt.
Tulajdonképpen a modern művégtagok egyik kulcsfontosságú jellemzője, hogy az egyén súlyának, magasságának és izomfelépítésének megfelelően testre szabhatók, tehát tökéletesen idomulnak az amputált részhez is.

Immunterápia a daganatos betegségek ellen

Forradalmi gyógymódnak számít a daganatos betegségek immunterápiával történő kezelése. A különböző immunterápiák alapja tulajdonképpen annak a felismerése, hogy minden emberi szervezetben jelen vannak, és keletkeznek ráksejtek, a kor előrehaladtával pedig egyre több s több lesz belőlük. Viszont egy egészséges immunrendszer képes felismerni és elpusztítani ezeket. Alapvetően kétféle immunterápiát alkalmaznak az orvosok: a passzívat, ami során olyan anyagokat adnak be, amelyeket az immunrendszer egyébként is használ, csak kevés van belőlük a hatékony daganatellenes védekezéshez, illetve az aktívat, amikor a daganatra jellemző molekulákat juttatnak a szervezetbe, ezzel „riadóztatva” az immunrendszert, hogy ismerje fel az ahhoz hasonló, a szervezetben már jelen lévő ráksejteket, és kezdjen ellenük harcolni.

Gyógyítás őssejttel

Az őssejtkutatás a mai modern orvostudomány egy kihívásokkal teli lehetősége. Ugyan elsőre irreálisnak tűnhet, de a valóság az, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vérképző őssejtekkel történő terápiákkal ma már több, mint 70 betegség kezelhető, mindezek mellett folyamatos kutatások zajlanak a lista bővítése érdekében. A köldökzsinórvér őssejtjeit ma már rutinszerűen használják rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi és autoimmun betegségek gyógyításánál (mint például a leukémia, rák, Alzheimer- és Parkinson-kór, vakság, siketség vagy gerincvelő-sérülés stb.), sőt jó eredménnyel alkalmazták szívinfarktuson átesett betegeknél is. Mára a köldökzsinórvér-eredetű őssejtekből vérereket képesek létre hozni, az őssejtek segíthetnek a cukorbetegségben szenvedőknek, javíthatnak az izomsorvadásos betegek állapotán, de a szívizom mellett akár szívbillentyű-, máj-, vese- vagy idegsejteket is képesek létrehozni belőlük.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 18. 12:28, csütörtök | Helyi

Hatalmas változás következik a győri Audi Hungariánál

Ősztől Alfons Dintner, az Audi AG ingolstadti előszéria központjának vezetője váltja az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöki pozíciójában Achim Heinflinget, aki Ingolstadtban az Audi AG legnagyobb gyárát vezeti majd.

2019. Július 17. 13:35, szerda | Helyi

Frissítve: új hírek az esetről- Kiszakadt a vízkapu csöve Győrben, miután rátolatott egy autó

Rátolatott egy kocsi a vízkapu csövére Győr sétálóutcáján, a Baross úton. Küldte portálunknak egy arra járó olvasónk.

2019. Július 17. 13:10, szerda | Helyi

Kombájn és egy gabonatábla lángol Győrnél

Háromhektáros területen ég a tarló és a lábon álló gabona Győr külterületén, Somosmajornál.

2019. Július 16. 16:25, kedd | Helyi

A Győri Balett művészei nyáron Olaszországban is remekeltek

Herkovics Eszter Adria és Luigi Iannone a Győri Balett művészei a napokban Olaszországban léptek fel, Ricardo Nunez tiszteletére rendezett eseményen.