Városlista
2020. szeptember 19, szombat - Vilhelmina

Hírek

2020. Június 20. 13:04, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Franciaországban továbbra is vonul vissza a járvány

Franciaországban továbbra is vonul vissza a járvány

Franciaországban továbbra is visszavonulóban van a koronavírus-járvány, de a fertőzésképességet mutató reprodukciós ráta három régióban a veszélyesnek tartott egyes érték fölé emelkedett,

miután új gócpontokat tártak fel a hatóságok - közölte pénteken az egészségügyi tárca.
Országos szinten a reprodukciós ráta jelenleg 0,83, ami azt jelenti, hogy nem minden fertőzött adja tovább a Covid-19 betegséget, és a péntek este közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában már csak 14-gyel emelkedett a halottak száma, 29 617-re, a kórházakban pedig 10 ezer alá csökkent a betegek száma.

A jelenleg kórházi ellátásban részesülő 9970 fertőzött 155-tel kevesebb, mint csütörtökön. Lélegezetőgépre 727-en szorulnak az előző napi 752-höz képest, ilyen kevés súlyos beteg utoljára március 17-én, az általános karantén kihirdetésének napján volt az országban. Az új esetek száma az elmúlt 24 órában 811-gyel 159 452-re emelkedett.

Normandiában, Occitániában és Auvergne-Rhone-Alpes régióban ugyanakkor a reprodukciós ráta az elmúlt napokban az egyes érték fölé emelkedett (a karantén kihirdetése előtt 2,8 volt az országos érték, a karantén feloldásakor pedig 0,73) a helyi szinteken feltárt gócpontok miatt.

Occitániában 1,51-es az érték, ott Spanyolországon át érkezett dél-amerikai idénymunkásoknál mutatták ki a fertőzést. Kedden 113-an kerültek közülük kórházba, 16-an intenzív osztályra. Auvergne-Rhone-Alpes régióban 1,02-es a reprodukciós ráta, miután ott kilenc gócpontot tártak fel, de közülük hármat már fel is számoltak. Csaknem ötvenen Vichy város kórházában kapták el a fertőzést, míg 48-an egy családon belül betegedtek meg. Normandiában - ahol 1,14 a reprodukciós ráta - öt gócpontot tártak fel június óta Rouen déli agglomerációjában, mezőgazdasági dolgozók körében.

Az egészségügyi hatóságok szerint jelenleg elsősorban az idősotthonokban és családi körben terjed a vírus. A megbetegedések 28 százaléka egészségügyi intézményhez, 16 százaléka munkahelyhez és 14 százaléka szociális szálláshelyekhez (munkás- vagy menekültszálló) köthető.

Az általános karantén május 11-ei feloldása óta 244 gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok, amelyek közül ötöt szerda óta, de 123 gócpont már teljesen megszűnt, és valamennyi gócpontot ellenőrzés alatt tartják, így egyik sem ad okot aggodalomra a tárca közleménye szerint.

A gócpontok közül húsz a tengerentúli francia megyékben található, amelyek közül Mayotte és Guyana - ahol még nem tetőzött a járvány - még mindig a veszélyeztetettebb övezetbe tartozik. Ebben a két megyében még fokozott az ellenőrzés, az ország többi része a kevésbé veszélyeztetett zöld övezetbe tartozik.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 19. 13:07, szombat | Külföld

Olaszországban helyhatósági választásokat és népszavazást is tartanak

A baloldali kormánypártok és a jobboldali ellenzék hét tartományban és több mint ezer önkormányzatban méri össze erejét a járványhelyzet miatt két napon át, vasárnap és hétfőn zajló helyhatósági választáson,

2020. Szeptember 19. 11:03, szombat | Külföld

A világban csaknem 30,4 millió a fertőzöttek száma

Már 30 397 759 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 950 493, a gyógyultaké pedig 20 681 095 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.

2020. Szeptember 19. 08:00, szombat | Külföld

az uniós bizottság új szuperszámítógépes rendeletre tett javaslatot

Az Európai Bizottság egy európai, nagy teljesítményű számítástechnikai közös vállalkozásról szóló új rendeletre tett javaslatot annak érdekében,

2020. Szeptember 19. 05:00, szombat | Külföld

Újabb megállapodást kötött oltóanyaggyártó cégekkel az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság pénteken újabb megállapodást kötött a Sanofi-GSK gyógyszercégekkel, 300 millió adag, hatékonynak ígérkező, koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására.