Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. November 21. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: Napi Gazdaság/Richpoi.com

Így alakul a fizetésed 2013-ban

Így alakul a fizetésed 2013-ban

A szuperbruttósítás eltörlése után - gyermekkedvezmény nélkül - mindenkit 16 százalékos adó terhel 2013-ban. A havi bruttó 202 ezer és 1 millió forint közötti jövedelműek a nyertesei a jövő évi adóváltozásoknak.

A legjobban azok járnak, akiknek idén bruttó 660 ezer forint a fizetésük, és legfeljebb 3 gyermek után veszik igénybe a családi adókedvezményt. Nekik csaknem 20 ezer forinttal nő havonta a nettó bérük. A bruttó 202 ezer forint alatti jövedelműek viszont továbbra sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából.

Elfogadta az Országgyűlés tegnapi ülésén a jövő évre vonatkozó adótörvény-módosítási csomagot. A változtatások egyik leglényegesebb eleme, hogy teljesen megszűnik a jövedelmek szuperbruttósítása, vagyis már az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt sem terheli majd az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés. A másik fontos elem, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetési plafon, vagyis az évi 7 920 500 forint (havi nagyjából 660 ezer forint) fölötti jövedelemrészre is meg kell fizetni a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, illetve a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat.

Fotó: www.demotivalo.com

A szuperbruttósítás eltörlése azoknak kedvez, akik havonta bruttó 202 ezer forintnál többet keresnek. Az ennél alacsonyabb jövedelműek viszont jövőre sem éreznek semmit a kormány adócsökkentési programjából, béremelés nélkül 2013-ban is ugyanannyi marad a borítékjukban, mint az idén. A bértárgyalások jelenlegi állása szerint a munkavállalók jelentős része jövőre sem számíthat arra, hogy növekszik a bruttó bére.

Jelenleg az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt - az 1,27-szeres adóalap-kiegészítés miatt - 20,32 százalékos adó terheli. A szuperbruttósítás eltörlése lényegében azt jelenti, hogy a havi bruttó 202 ezer forint fölötti keresetrészt 4,32 százalékkal kevesebb adó terheli jövőre, mint az idén. Vagyis ennyivel több pénz marad a bruttó 202 ezer forintnál többet keresők zsebében.

Bruttó 300 ezer forintos jövedelem esetén például a 202 ezer forint fölötti 98 ezer forintos résznek a 4,32 százalékával, vagyis havi 4 234 forinttal nő a havi nettó bér. Ötszázezer forintból már havonta 12 874 forinttal több marad a munkavállalók zsebében. A legtöbbet azok nyerik, akiknek idén és jövőre is 660 ezer forint lesz a bruttó fizetésük: ők havonta nettó 19 786 forinttal gazdagodnak. A gyermektelenek melett ugyanez igaz az egy-, illetve kétgyermekesekre is.

A három-, illetve többgyermekeseknek viszont bruttó 530 ezer forint jövedelemig nem változik a nettó bérük. Nekik ugyanis már az idén sem kellett szja-t fizetniük, így a szuperbruttó eltörléséből adódó további könnyítésből már semmit nem éreznek. Jól járnak azonban azok a háromgyermekesek, akik bruttó 530 ezer forintnál többet keresnek.

A magasabb jövedelműek között is lesznek vesztesei a jövő évi adóváltozásoknak. Ennek oka, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetési plafon. Jelenleg napi 21 700 forint jövedelem fölött nem kell nyugdíjjárulékot fizetni. A jövedelemhatár éves szinten 7 920 500 forint, ami azt jelenti, hogy a nagyjából havi bruttó 660 ezer forintnál magasabb jövedelemrészre jár mentesség, ami viszont jövőre megszűnik. A tehernövekedés hatását azonban ellentételezi a szuperbruttó kivezetése, így csak bruttó 1 millió 8 ezer forint havi jövedelem fölött csökken a nettó összeg 2013-ban.

A legnagyobb meglepetés talán a négy vagy annál több gyermeket nevelőket érheti. Négy kedvezményezett eltartott esetén már bruttó 660 ezer és 730 ezer forint között is csökken a nettó fizetés, majd 730 ezer és 1 millió forint havi kereset között valamivel jobban járnak az adózók, mint az idén. A négygyermekesek bruttó 830 ezer forintos jövedelem mellett nyerik a legtöbbet, havonta nettó 10 134 forintot.

Az ötgyermekesek viszont már semmilyen többletjövedelemre nem számíthatnak az adóváltozások révén. Havi bruttó 660 ezer forintig ugyanannyi lesz a nettó fizetésük, mint az idén, az ennél magasabb jövedelmekből viszont kevesebb marad 2013-ban az 5 gyermeket eltartó adózóknál. Havi 800 ezer forintos jövedelemből például 14 ezer forinttal kevesebb marad az ötgyermekesek zsebében.

Nem fogadta meg a kormány és a kétharmados többségű Országgyűlés az Európai Bizottság intelmét, miszerint csökkenteni kellene az alacsony jövedelműek adóját. A bizottság korábban levélben figyelmeztetett: az egykulcsos adó bevezetésével a minimálbéren foglalkoztatott, gyermektelen munkások adóterhe 4,8 százalékról 16 százalékra emelkedett, míg az általános adóteher a járulékokkal együtt 38,8 százalékról 48,8 százalékra nőtt, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. "Ez a reform több mint a GDP 2 százalékával növelte a hiányt, anélkül, hogy bármilyen hatással lett volna a foglalkoztatottságra" - írja a levél.

A bizottság szerint a családtámogatási rendszeren is változtatni kellene, mivel a szociális kiadások meglehetősen magasak, ugyanakkor nem kellően hatékonyan célzottak Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.