Városlista
2020. szeptember 30, szerda - Jeromos

Hírek

2011. Október 01. 17:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Gyógyszerárak: a győri patikák is tartanak a készlet-leértékelődéstől

Gyógyszerárak: a győri patikák is tartanak a készlet-leértékelődéstől

Mától 534 gyógyszerért kevesebbet, míg 1686 készítményért többet kell fizetni a patikákban.

Gyógyszer a támogatotti körből alig került ki, 4500 termék lesz közgyógyellátás keretében hozzáférhető. A rendszeresen szedett medicinák, például a vérnyomáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók vagy a fekély elleni készítmények esetében az áremelkedés mértéke néhány száz forint, de ezeknél is minden esetben lesz olcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva. A gyógyszertáraknak a raktáron lévő készletük leértékelődése miatt több százezer forintos veszteséget kell elkönyvelniük.

"Az a baj, hogy minden fölfelé megy, a gyógyszerek is, már lassan hozzászokunk, de azért ez az áremelkedés nagyon sok" - mondja egy fiatalasszopny Győrben. A vásárlók többségét főképp azoknak a gyógyszercsoportoknak az ára foglalkoztatja, amelyet gyakran használnak. Ezúttal a vérnyomás- és koleszterinszint csökkentő tablettákért, és több antibiotikumért kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni, ha csak nem választunk azonos hatóanyagú, olcsóbb készítményt.

Lőrincz Józsefné: - Mi a Quamatel 40 milligrammosat szedtük idáig, az ami olyan, hogy igazándiból kiváltottuk, ami az újat illeti, szerintem semmiféle probléma nincs vele.

- Olcsóbb ez a gyógyszer?

- Igen, igen.

"Ennek a készítménynek a kezemben közel duplájára, 445 forintról 800 forintra nő a térítési díja, míg a másiknak, ami ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, ez olcsóbbá válik, 440 forintról 410-re mérséklődik a térítési díj" - mutatja Váczi Donát, a győri Szentlélek Patika vezetője.

Egy gyógyszer ára az OEP által fizetett támogatás és a beteg által fizetett térítési díj összegéből adódik. Így lehetséges az, hogy 905 terméket érint az árcsökkentés, de csak 534 gyógyszerért fizethetnek kevesebbet a betegek.

Váczi Donát gyógyszertárvezető, Szentlélek Patika, Győr: "Arról szólnak a hírek, hogy árcsökkentés van, no de gyártói szinten van árcsökkentés, viszont ezzel párhuzamosan a tb-támogatás is van, ahol csökken, van, ahol nő, és ahol olyan mértékben csökken a tb-támogatás, ahol a fogyasztói ár, akkor a beteg ugyanannyit fog fizetni. Ahol jobban csökken a tb-támogatás, ott többet fizet a beteg, ahol kevésbé, mint a fogyasztói ár, ott kevesebbet fizet a beteg."

A patikák arra panaszkodnak, hogy az árváltozásból adódó veszteségeiket senki sem kompenzálja.

"Amennyiben egy gyógyszer olcsóbb lesz, akkor az árrése is kisebb lesz. Ha nagy tömegű gyógyszer nagy százalékban lesz olcsóbb, az nagyméretű árrés-tömeg csökkenést okoz, magyarul a gyógyszertárak működési forrásai is veszélyben vannak" - fogalmaz Horváth Tamás. A Magyar Gyógyszerész Kamara ezért elérte, hogy a gyártóktól a patikák már az elmúlt napokban az október 1-i áron kapják a termékeket.

Horváth Tamás elnök, Magyar Gyógyszerész Kamara: "Ezzel ugye azt érjük el, hogy gyakorlatilag ezt a veszteséget, ami a készlet leértékelődéséből keletkezik, a gyártó-, a kiskereskedő-, és nagykereskedőláncon szétterítjük. Ha nem terítjük szét, akkor nagyrészt a patika realizálja ezt a veszteséget."

Horváth Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegek orvosaiktól minden esetben a közgyógyellátási körbe tartozó gyógyszereket igényeljék, és akkor nem kell attól tartaniuk, hogy váratlanul magas térítési díjat kérnek tőlük a patikában.

Címkék: gyógyszer, patika

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.