Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Február 20. 13:30, hétfő | Helyi
Forrás: HírTv

Győr megyében is kevesen tudnak a gyógyszerfelírás változásairól

Győr megyében is kevesen tudnak a gyógyszerfelírás változásairól

A koleszterines betegségben szenvedők hetven százaléka nem hallott a gyógyszerfelírás változásairól - derül ki egy friss kutatásból.

A vizsgálat azt is megállapítja, hogy a páciensek többsége orvosa véleményét kéri ki arról, hogy a gyógyszerkiváltáskor melyik tablettát kérje a patikában. A gyógyszerek rendelésére és kiadására vonatkozó szakmai szabályok három ponton hoznak jelentős módosulást idén. A változásokkal jellemzőbben az idősebb, 55 év felettiek, és a rendszeres gyógyszert szedők vannak inkább tisztában - tudósít a Hír TV.

Márciustól az orvos alapesetben egy vényen, egyszeri kiváltásra, legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget írhat fel. Abban az esetben, ha az orvos egyhavi adagnál nagyobb mennyiségű gyógyszert rendel krónikus állapotú betegének, akkor az új szabály szerint ezt három hónapra három vényen írja fel, és a tabletták csak az orvos által jelölt időpontban, havonta válthatók ki. Áprilistól a koleszterincsökkentők csak a hatóanyag megnevezésével rendelhetők.

Dr. Begya László háziorvos, Nyúl: "Mire kikötünk egy gyógyszer mellett, hogy ezt szedje a páciens, addigra már 4, 5, 6 félét is kipróbáltunk, esetleg negatív eredménnyel. Na most ezeket a gyógyszerszedési próbálkozásokat, ezt a patikus nem tudja, honnan is tudhatná, egyszer itt váltja ki a páciens, egy meg ott váltja ki a gyógyszerét. Ő a legjobb tudása szerint adhat tanácsot, de ő nem tudja, hogy a beteg már milyen gyógyszerszedési procedúrákon ment keresztül."

A felmérések szerint a legtöbb beteg a jövőben sem a patikus, hanem az orvosa véleményére hallgat majd, hogy a recepten szereplő hatóanyag alapján melyik konkrét készítményt kérje a gyógyszerkiváltás során.

"Két szélsőséges kommunikáció zajlik. Vagy az, hogy nem, én csak azt kérem, ami oda van írva, vagy a másik, az, hogy miért nem mondta, hogy van olcsóbb?" - említi dr. Horváth Tamás szakgyógyszerész a vásárlók reakcióit. A szakember szerint a hatóanyag-alapú felírás kapcsán sok orvos hiúsági kérdésnek tekinti, hogy a patikusok is beleszólhatnak a betegek gyógyszerválasztásába, mondván, ők nem ismerik a páciens összes egészségügyi problémáját.

Dr. Horváth Tamás szakgyógyszerész, Pannonhalma: "Távolról sem arról van szó, hogy itt a gyógyszerész közreműködésével keressük a terápiát a koleszterinszint csökkentésére. Ez egy teljesen adott sorrendű lépéssorozat, amiben kiderül az, hogy a beteg ez alatt a terápia alatt melyik hatóanyagot fogja kapni, és a hatóanyag megváltoztatása továbbra is az orvos kompetenciája."

A gyógyszerrendelésre is kiváltásra vonatkozó szabályozásváltozások az egészségügyi államtitkárság szerint mind a betegek biztonságát javító, a kedvezőbb árú gyógyszerek használatát biztosító, valamint a takarékosságot elősegítő rendszer kiépítését célozzák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.