Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Február 05. 10:20, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír/Hír TV

Győr-Moson-Sopron megyében is lesz helye a visszatérő rendvédelmiseknek

Győr-Moson-Sopron megyében is lesz helye a visszatérő rendvédelmiseknek

Az állományba visszatérő rendvédelmi dolgozókkal erősítené meg az Országos Rendőr-főkapitányság a települési járőrszolgálatokat.

A korengedményes nyugdíj megváltozása után január elejétől a főkapitányságoknál, így a Győr-Moson-Sopron megyeinél is jelentkezhetnek azok, akik ismét felvennék az egyenruhát, mielőtt azonban újra szolgálatba állnak, egészségügyi és pszichikai alkalmassági vizsgálaton kell átesniük. A visszatérő rendőrök, és a büntetés-végrehajtástól nyugdíjba vonult dolgozók munkájára objektumőrzéseknél, traffipax-állomások kezelésénél, és a térfigyelő-kamerarendszerek működtetésénél is számítanak majd - számolt be a Hír TV.

Győrben a nyugállományba vonult rendőrök hasonló területeken való alkalmazása nem új keletű. Alig két hónapja Horváth Csaba városi rendőrkapitány beszélt újságíróknak a módszer sikereiről. Mint ismert, a győri önkormányzat százmillió forintos fejlesztéséből 70 térfigyelő kamera vigyázza a kisalföldi megyeszékhely rendjét. A rendszer nemcsak a legforgalmasabb belvárosi utcákat pásztázza a nap 24 órájában, de a bevezető főutakat is figyeli, emellett 18 infravetős, éjjellátó kamera az esti bűnmegelőzési munkát segíti. A kameraképeket a győri kapitányság ügyelete mellett kialakított monitorhelyiségben, 24 órán keresztül nyugállományú rendőrök végzik. Csak az idei évben közel 500 eseményre hívták fel a kamerák a figyelmet. Mivel a város a rendszer fejlesztésére 2012-ben is jelentős összeget kíván elkülöníteni, nagy valószínűséggel szükség lesz a visszatérő kollégák munkájára a térfigyelő-kamerák működtetésénél.

A rendőrhiány csökkentésére pályázatot írt ki az Országos Rendőr-főkapitányság. Aki jelentkezik, fél év tanulás után rész-szakképesítést szerezhet. Az ORFK január eleje óta biztosítja a visszatérő rendvédelmi dolgozók elhelyezését is. Úgynevezett szenior állományt hoztak létre, ahol az újonnan szolgálatra jelentkezők könnyített, de hasznos tevékenységet látnak el.

- A szenior állomány elsődlegesen a helyi és területi rendvédelmi szerveknél a közlekedésbiztonság és bűnmegelőzés feladataiban vesznek részt, elsősorban járőrtársként végzik majd a feladatukat a különböző településeken, vagy olyan feladatot látnak el, amely nem igényel fegyveres szolgálatot, például traffipax kezelése, térfigyelő-rendszerek működtetése, kezelése - tudtuk meg Bényi Mónikától, az ORFK szóvivőjétől.

Az 57 év alatti munkaképes egyenruhásoknak, akik nem térnek vissza az állományba, ellátásuk után 16 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. Az eddigi jelentkezők számáról Bényi Mónika február közepére ígért konkrétumokat, mivel az állományba vételt tüzetes orvosi, pszichikai alkalmassági vizsgálat előzi meg. Akik korábban a büntetés-végrehajtásnál szolgáltak, kiképzést kapnak alapvető rendőri ismeretekből is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.