Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2011. December 18. 17:30, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

Győrben is úgy vélik, nem lesz kevesebb majd a kilométeróra-visszaállítás

Győrben is úgy vélik, nem lesz kevesebb majd a kilométeróra-visszaállítás

Egy törvénymódosítás alapján januártól a járműnyilvántartás részévé válnak a kilométeróra adatai.

A változás mindenkinek lehetővé teszi, hogy korlátozás nélkül hozzáférjen a gépkocsifutással kapcsolatos információkhoz 1250 forintos díj ellenében.

Hogy érdemben hozhat-e változást az új szabályozás, kérdéses, mivel a szakemberek szerint a hazai piacon kevésbé elterjedt a kilométeróra visszatekerése. A visszaélésekre elsősorban a külföldről behozott, használt járművek esetében lehet számítani, ezeknél azonban nehéz kiszűrni a szabálytalanságot - számol be a Hír TV.

Szakemberek szerint a hazai autósoknál a 100 ezer kilométeres szint a lélektani határ. Ha a kiválasztott jármű papíron ennél többet futott, jobbára másikat vásárolnak, függetlenül attól, hogy a gépkocsi rendelkezik szervizkönyvvel, jó műszaki állapotú, és a kereskedő akár többéves garanciát is ad rá. A külföldről behozott használt autók esetében nagyobb az esélye a kilométerórák visszaállításának.

"Olyan cégek csinálják ezeket, akik jellemzően egyéves autókereskedelmi múlttal rendelkeznek, és utána jön egy másik cég, aki aztán tovább csinálja ezt, és így aztán semmi szavatossági és garanciális felelőssége ezeknek a cégeknek nincsen" - mondja a győri Pulai Roland. Januártól az autók adásvétele, illetve műszaki vizsgája során leolvasott kilométeróra-állások is bekerülnek a központi járműnyilvántartásba.

Pulai Roland kereskedelmi vezető, Autó Pulai, Győr: "A törvény jellemzően csak a Magyarországon már forgalomba helyezett és futás alatt lévő autókra fog szankcionálást mutatni, hiszen ezeknél az autóknál lesz majd a műszaki vizsgán illetve az átíráskor, vagy tulajdonosváltás esetén a kilométeróra feljegyezve egy nyilvános rendszerbe. Ami tényleg jó dolog, hiszen nyilvánosan lehet követni a kilométert, de Magyarországon a magyar autókra nem jellemző a kilométerórát állítanák."

A gépjármű-tulajdonosok zöme is tisztában van azzal, hogy a hazai kereskedőknél vásárolt használt autó adatai ellenőrizhetőbb.

Murányi Károly gépkocsivezető, Győr: "Jobban nyomon követhető szervizkönyvvel, bármivel, tehát nekem az a javaslatom, hogy a gépkocsi tulajdonosnak is az az érdeke, hogy Magyarországon vegyen gépkocsit, mert az jobban nyomon követhető, illetve mindenképpen valami dokumentációnak rendelkezésre kellene, hogy álljon, egy adatbanknak a megszervezése nem lenne hátrányos."

"Az autókereskedő, amikor megtalálja kinn az autót, ő lát benne valamit, hogy az már valós, vagy az még változni fog, ugye ezt nagyon nehéz megmondani" - fogalmaz a Győr-Moson-Sopron megyei közlekedési felügyelőség vezetője. Markotányos Tivadar azt mondja, sokszor a kereskedő sem tudhatja, hogy az az autó, amit külföldön megvásárol, nincs-e manipulálva.

Markotányos Tivadar igazgató, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség: "Olyanok jutnak tudomásunkra, hogy panaszlevél érkezik, hogy megvettük az autót 60 ezer kilométerrel, egyébként meg egy másik szervizben 260 ezer kilométernél volt egy hónapja szervizen. Ennyi, amiről a hatóságnak tudomása van, nem tudunk ezzel érdemben mit kezdeni."

Még egyelőre nem tudni, hogy az új szabályozás kapcsán milyen rendszerben rögzítik majd az adatokat, mikor lehet elektronikusan is lekérni a szükséges információkat, és nem egyértelmű az sem, hogy kapcsolódnak-e szankciók a visszaélésekhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 09:16, szombat | Helyi

Öt év után nyerhet újra BL döntőt a Győri Audi ETO KC csapata

Sorsoltak a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

2024. Május 11. 08:14, szombat | Helyi

Mitől vidám a Vidám Paradicsom?

Üdv a paradicsomban! – így köszöntötte stábunkat Balogh Imre Csaba a Greencoop Hungary Kft. ügyvezetője.

2024. Május 11. 07:11, szombat | Helyi

Egyedülálló vizsgálatot végeznek a Széchenyi István Egyetem munkatársai

Igazi kuriózum az a vizsgálat, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem Építőanyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratóriumában végeznek az intézmény munkatársai.

2024. Május 10. 09:11, péntek | Helyi

Tovább tarthat az utazás, folytatódik a győri vasútvonal felújítása

Herceghalom és Bicske között folytatódnak péntektől a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai – közölte a MÁV honlapján.