Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. December 18. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

Győri mentők Ausztriában: odakinn a hatszorosát keresik a hazai bérüknek

Győri mentők Ausztriában: odakinn a hatszorosát keresik a hazai bérüknek

Egyre több nyugat-dunántúli mentőorvos, ápoló és gépkocsivezető vállal munkát Ausztriában az osztrák munkaerő-piaci nyitás óta. Győri életmentők - egyre távolabb a hivatásuktól.

Győrben a legnagyobb a hiány, tíz sofőr, hét ápoló és két orvos státusza üres. Sokan vannak, akik itthon csak részmunkaidőben dolgoznak, és emellett vállalnak Ausztriában munkát. Begya László, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke szerint az alacsony fizetések és a rossz munkakörülmények miatt a jól képzett egészségügyi munkaerő valósággal menekül a szomszédos országba.

Méltatlan körülmények

Évek óta kényelmetlen, szűk ruhákban dolgoznak a győri mentők. A régi munkásőrlaktanyából kialakított állomásépületben nyomvályút kellett maratni a garázs aszfaltjában, különben nem férne ki a rohamkocsi a bejárókapun. A mentők azt mondják, ha valaki, aki bekopog hozzájuk, büntetlen előéletű, nincs 40 éves, de van ápolói érettségije és C típusú jogosítványa, azonnal felveszik, de az illetőnek pótlékokkal együtt 118 ezer forintos fizetést tudnak felajánlani. Ausztriában ezért 2000 eurót kaphat, ami mostani árfolyamon meghaladja a 600 ezer forintot.

A Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke úgy látja, az elvándorló mentőorvosok és szakápolók elsősorban a szakmájukban vállalnak munkát Ausztriában is. Azzal a képzettséggel, ami van nekik, főleg itt az oxyológus szakorvosokra gondolok, Nyugaton is el tudnak helyezkedni a jelenlegi fizetésük többszöröséért. Az itthoni fizetések pedig tudjuk jól, hol állnak. A mentő szakápolókból nem tudom pontosan, hogy szakmán belül van-e az elszívás - tette hozzá
Egy Ausztriában dolgozó szakápoló elmondta: szociális otthonban helyezkedett el, de van olyan volt kollégája, aki zongoracipelőként dolgozik a bécsi operánál - írja az MNO.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.