Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. November 10. 17:00, péntek | Helyi

Hálát adott neki a koldus - Szent Márton napját ünnepeljük szombaton

Hálát adott neki a koldus - Szent Márton napját ünnepeljük szombaton

Szent Márton ünnepét a szokások szerint november 11-hez kötik.

Szent Márton kb. 1700 évvel ezelőtt született a Pannonia provincia-ban, az egykori Savaria-ban, a mai Szombathely területén. Savariában, a mai Szombathelyen született. Halottakat mentett meg, koldust öltöztetett és bejárta egész Galliát, hogy megtérítse a pogányokat – Szerénységével és szolgálatkészségével a Római Birodalom utolsó időszakának egyik legmeghatározóbb szentjévé vált.

A hiedelem úgy tartja, hogy szülőháza felett állt a szombathelyi Szent Márton templom. Az egykori ókeresztény temető területén álló északi mellékkápolnája, a Szent Márton-kápolna helyén állt. A kápolna bejárata fölött olvasható a felirat: HIC NATUS EST S(anctus) MARTINUS, azaz Itt született Szent Márton. Itt őrzik Szent Márton ujjereklyéjét. A templom előtti kútra 1938-ban állították fel Rumi Rajki István alkotását, ami azt ábrázolja, amikor Márton megkereszteli édesanyját. Egy újabb kori legenda szerint a templom előtti kút vizével keresztelte meg édesanyját a Savariába hazalátogató Márton.
Szombathely városa 2005. április 28-án bekapcsolódott a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalba. Ekkor helyezték el a Szent Márton-templomban, a Márton születési helyére emlékeztető kápolna bejáratánál az útvonal emblémáját, Márton jelképes lábnyomát.
12 évesen a fiú úgy döntött, felveszi a kereszténységet. Szülei ezt nem nézték jó szemmel. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt 4 évig egy kiképző egységnél szolgált, majd 19 évesen lett légionárius.
371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák és gyógyulások kísérték.

Az elajándékozott köpeny
Nemsokára a csapatával együtt Galliába, Amiensbe küldték. A telek arrafele nagyon kemények voltak. Rengetegen meghaltak a nagy hidegben. A fiatal katona a rajta lévő ruhán kívül az összes ingjét, palástját odaadta a rászorulóknak. Egyik este éppen ment haza a szokásos járőrszolgálatáról, amikor megpillantott egy vacogó koldust. Nem teketóriázott. Kardjával kettévágta a köpenyét, és betakarta vele a didergő szegényt. Másnap éjjel álmot látott. Krisztus jelent meg előtte a koldusnak ajándékozott köpenyében, és azt mondta neki:”Márton, a hittanuló öltöztetett engem ebbe a köpenybe.”


Szent Márton napja november 11., a XVII. század elején még egyházi ünnep volt. A Pannóniában született tours-i püspök kultusza hazánkban is virágzott, erről templomokat, helységeket neveztek el róla. A korai kereszténység, évfordulójának napját mint az isteni világba való születés napját ünnepelte. Márton az az ájtatos férfi, aki megosztotta köpenyét a fázó koldussal, s ezzel megvalósította az újszövetségi igét.: Ezért lett Márton a keresztény testvéri érzés példaképe.

Ezen a napon a Waldorf iskolákban és óvodákban a lampionos felvonulás szokását ápolják, akár csak „Szent Márton -hegyére”, Pannonhalmára, ami egészen 1965-ig a Győrszentmárton nevet viselte.

Forrás: Wikipédia, waldorf-godollo.hu

Kép: szekesfehervar.hu; forraswaldorf.hu; waldorf-godollo.hu

Főkép: frisss.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.