Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Május 03. 14:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Szol Zrt.

Határon átnyúló szakmai kapcsolat a komposztálásban

Határon átnyúló szakmai kapcsolat a komposztálásban

Az együttműködés célja, hogy a komposztáláshoz, a komposzthoz mint talajerő-utánpótláshoz kapcsolódó tapasztalatokat a szakemberek az országok határain túl is megoszthassák egymással.

Győr városa a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. szakmai vezetésével stratégiapartnerséget vállalt az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében benyújtott biológiai eredetű erőforrások felhasználásának optimalizálása a nyugat-magyarországi régióban, Bécsben és Burgenlandban (BIORES-AT-HU) című nyertes pályázattal. Az együttműködés célja, hogy a komposztáláshoz, a komposzthoz mint talajerő-utánpótláshoz kapcsolódó tapasztalatokat a szakemberek az országok határain túl is megoszthassák egymással. A szakmai programot a pályázat kedvezményezettje, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi kar vezetői koordinálják.

A zöld termés program témájában április 12-én konferenciát rendeztek Mosonmagyaróváron, ahol a szakemberek megismerhették a mosonmagyaróvári mintagazdaságot, és a GYŐR-SZOL Zrt. likócsi komposztálóüzemében alkalmazott zöldhulladék-elbánási technológiát.

A zöld termés projektre rátérve elhangzott: az együttműködés részeként a mintagazdaságban ültettek bécsi és győri komposztokkal feljavított talajú táblákba kukoricát. A kontrolltáblákba nem került komposzt. A vetés 2011 áprilisában történt, a 2011 októberi betakarítást követően kialakult adatsorokból egyértelműen látható, hogy a komposzttal kezelt táblákon mintegy tízszázalékos termésmennyiség-növekedés következett be. A komposzt további előnye, hogy az előállítás során 65-70 °C-ra felmelegszik, ennek köszönhetően minden kórokozótól, parazitától és életképes gyommagtól mentesül. Ez egyben az istállótrágyával szembeni legnagyobb előnye. A komposzt talajjavító hatása kedvező tápanyag-összetétele mellett magas humusztartalmának, és porózus, morzsalékos állagának köszönhető. A komposzt anyagszerkezete révén a laza talajokat megköti, a kemény talajokat lazítja, így használatának sok előnye mutatkozik. A közvetlenül felvehető, ugyanakkor kimosódásra hajlamos műtrágyákkal szemben hatása tartósabb, időben kiegyenlítettebb, továbbá jelentős mikroelem-tartalma révén az egyoldalú tápanyag- utánpótlás is elkerülhető. Kedvező hatását a kísérlet tapasztalatai alapján növényeink nagyobb zöldtömeggel és terméssel hálálják meg.

Egy termesztési év és egy növénykultúra tapasztalataiból nem szabad hosszú távú következtetéseket levonni, ezért a nemzetközi kísérlet folytatódik: a táblákba a közelmúltban tavaszi árpát ültettek, valamint új kukoricatermesztési táblákat indítottak el a győri és a bécsi komposzt felhasználásával. A növények fejlődését – pl.: növénymagasság, levélhosszúság, levélszélesség – továbbra is figyelni fogják. Az eredményekről azok aktualitásában természetesen beszámolunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.