Városlista
2020. augusztus 12, szerda - Klára

Hírek

2018. Március 16. 21:07, péntek | Helyi

Híd a kultúra és a hit között

Híd a kultúra és a hit között

Pénteken nyílt meg Győrött az Ír-Magyar Napok, melynek nyitóünnepségét a Nagyboldogasszony- székesegyházban tartották.

Az ünnepség a bazilikában koszorúzással indult, ahol az emlékezők Walter Lynch ír püspök emléktáblájánál helyezték el a tisztelet virágait.

A találkozón köszöntőt mondott dr. Veres András győri megyéspüspök, Pat Kelly Írország budapesti nagykövete,

valamint dr. Somogyi Tivadar Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A rendezvényt a Cant' Art Énekegyüttes koncertje varázsolta felejthetetlenné, a műsorban közreműködött Kertészné Szabó Judit, Kovács Noémi, Medveczky-Horváth Györgyi, Kutasi Borbála, Pazdernik Erzsébet és Soós Gábor. Művészeti vezető: Balogh Eszter.

A március 16-i program az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár épületében folytatódott, ahol a "...Drágalátos Képedben..." A győri Könnyező Szűzanya Kegykép tisztelete című kiállítás megnyitóján vehettek részt az érdeklődők. Kiss Tamás az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója köszöntötte a hallgatóságot.

Az április 30-ig látogatható tárlatot Székely Zoltán művészettörténész méltatta, ismertetve a kegykép kultuszát.

"A győri kegykép szélesebb körben való ismertségét, kultuszának megerősödését a kép másolatai, filiációi biztosították. A hédervári plébániatemplom mellékoltárára a Héderváry grófok készítették el a kegykép másolatát. Egy korai filiáció van a győri Hittudományi Főiskolán is, amely a régi szemináriumból került oda. Szép és régi másolatot őriznek Koroncón, Pápán, Celldömölkön, Szombathelyen és a tüskevári plébániatemplomban is. Az 1947. évi jubileumi búcsúra kibocsátott színes reprodukciónak köszönhetően pedig a 20.szászad közepétől az egyházmegye minden templomába, sekrestyélyébe kerül egy-egy másolat." - ismertette többek között a művészettörténész.

Szöveg: gyorplusz.hu

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.