Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. December 27. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti/richpoi.com

Hogyan etessük a madarakat anélkül, hogy ártanánk nekik?

Hogyan etessük a madarakat anélkül, hogy ártanánk nekik?

Vitatott kérdés a téli madáretetés: csak akkor hasznos, ha a fagyok hosszú ideig megakadályozzák, hogy a madarak hozzáférhessenek a természetes táplálékhoz.

Hasznos-e a téli madáretetés?

A természetvédelmi szakemberek között is vita tárgya a téli etetés. Az emberek közelében elhelyezett etetőknél ugyanis többnyire csak egy-két, igen elterjedt fajt tudunk jól tartani, míg a ritkább, félénk madarak a megerősödött konkurencia hatására még nagyobb veszélybe kerülnek.Az etetés ellenzői azt is felhozzák, hogy a madarakban kialakuló, embertől való függés nem természetes folyamat, és a táplálkozóhelyen kialakult tömegben a betegségek is jobban terjednek.

Az etetés ebből következően valóban csak akkor hasznos, ha a hosszú ideje tartó fagyok és a tartós hólepel lehetetlenné teszik a természetes élelem elérését. Ha pedig az etetés mellett döntöttünk, akkor legyünk következetesek: a higiéniai szempontokra tekintettel folyamatosan cseréljük a talajon elhelyezett etetőt, és a felfüggesztett házikókat is rendszeresen takarítsuk ki.

A magevők - mint nevük is mutatja - napraforgómagot, kendermagot és gabonamagvakat fogyasztanak szívesen. Ezeket a magokat is nyugodtan belekeverhetjük a marhafaggyúból és korpából gyúrt eleségbe. Magokat fogyasztanak a verebek, a pintyek, a néhány cinke, a csíz, a pirók, a meggyvágó, a fakopáncs, a zöldharkály, illetve a csúszka. Nem szabad a madarakat sós vagy főtt ételmaradványokkal etetni; szintén alkalmatlan a kenyér és más kovászos tészta is!

A téli madáretetés ABC-je

Madaraink számára nagy nehézséget jelent a téli időszak, hiszen ilyenkor a hideg miatt átmenetileg megszűnik számukra az eddigi rovartáplálék és a legtöbb faj átvált a mag- és bogyófélék fogyasztására. Ezek nem mindig és mindenhol állnak elegendő mennyiségben a rendelkezésükre, ezért ezen időszak túlélésében létfontosságú lehet egy folyamatosan működő madáretető.

A madáretető szinte bármiből és bárhogyan készülhet, de azért jobb, ha ragaszkodunk a fához és egyéb természetes anyagokhoz. A lényeg, hogy a kihelyezett madáreleséget ne lepje be a hó és ne ázzon meg. Elsőrangú téli eleség a napraforgómag, amit az etetőn megforduló minden madár szívesen fogyaszt. Emellett mindenféle olajos magvat kitehetünk (pl. tökmag, összetört mogyoró, dió), illetve fák, bokrok ágaira akaszthatunk szalonnát is. Mind a magok, mind a szalonna esetében nagyon fontos, hogy azok só- és fűszermentes natúr változatok legyenek!

A pintyféléknek adhatunk darált kukoricát, apró magvakat (len, kender, köles, cirok, muhar, repce). Rigóféléknek adhatunk mindenféle konyhai maradékot (pl. burgonya, almahéj, reszelt répa, sajt, túró), melyeket hómentes talajra bokrok, vagy fák alá kell kihelyezni. A rigók és a cinegék is szívesen fogyasztják a fák, bokrok ágaira tűzött fél, vagy egész almát.

A kertbe ültethetünk mindenféle bogyós bokrokat: pl. fagyalt, berkenyét, tűztövist. Készíthetünk madárkalácsot is. Ennek készítésekor só- és fűszermentes olvadt faggyúba, zsírba napraforgó és más olajos magvakat is keverhetünk, majd mielőtt megdermed, egy madzagot teszünk bele, amivel a fára akasztható.

Hogyan etessük a madarakat?

Kenyeret, morzsát, péksüteményféléket nem szabad adni a madaraknak. Ezek ugyanis hamar átnedvesednek, megsavanyodnak, megromlanak, amitől a madarak bélgyulladást és hasmenést kaphatnak, amitől legyengülnek és akár pusztulásukhoz is vezethet.

Ha valaki egyszer elkezdett a késő őszi időszakban vagy télen etetni és az folyamatos pár napon, vagy héten keresztül, akkor nem hagyhatja abba egyik napról a másikra. Mert azzal többet árt, mintha egyáltalán nem is etetett volna. Az etetőre járó madarak ugyanis megszokják, hogy minden nap elegendő táplálékot találnak ott, így nem keresnek más fő táplálékforrást. Ha ez a táplálékforrás megszűnik, akkor az ideszokott madarak nagy valószínűséggel elpusztulnak, hiszen új táplálékforrás keresése a téli időszakban igen nehéz.

Nagyon fontos, hogy az etetéshez csak úgy kezdjünk hozzá, ha azt egész télen folyamatosan tudjuk folytatni, és úgy osszuk be a rendelkezésre álló etetőanyagot, hogy az kitartson tél végéig. Inkább adjunk az egy marék helyett csak fél marékkal, de rendszeresen.

Fotó: Pozsgai Gergő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.