Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 11. 11:08, csütörtök | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Húsvétra egységes korlátozó intézkedéseket vezetnek be Spanyolországban

Húsvétra egységes korlátozó intézkedéseket vezetnek be Spanyolországban

A húsvéti ünnepekre egységes korlátozó intézkedéseket vezetnek be Spanyolországban - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető elmondta: március 26-a és április 9-e között a tartományok határai zárva lesznek, átjárni csak a már ismert kivételes indokokkal lehet, mint amilyen például a munkavégzés vagy az oktatás. Az intézkedés alól kivételt képeznek a Kanári- és a Baleár-szigetek.

Az éjszakai kijárási tilalom este 11 és reggel 6 óra között tart, a tartományok ennél hosszabb időtartamot megjelölhetnek, rövidebbet viszont nem.

Az ünnepek idején a zárt nyilvános helyeken legfeljebb négyen, szabadtéren legfeljebb hatan gyülekezhetnek. Magánterületen csak együtt élő családtagok tarthatnak összejövetelt.

Ugyanezek az intézkedések hét tartományban, például Baszkföldön, Murciában, Madridban érvényben lesznek március 17-e és 21-e között is, a Szent József ünnepe alkalmából tartott hosszú hétvégén.

Carolina Darias beszámolt arról, hogy az intézkedéseket jóváhagyta a tartományok egészségügyi tárcavezetőinek tanácsa, azok végrehajtása kötelező. Hozzátette: a madridi autonóm kormány ellenezte a javaslatot.

A miniszter közölte: az országba eddig 6,6 millió adagnyi vakcina érkezett a három európai engedéllyel rendelkező gyártótól, 4,98 millió ember az első, 1,4 millióan a második dózist is megkapták az oltóanyagból.

Mint mondta, a szerdán bejelentett uniós megállapodásnak köszönhetően ebben a hónapban körülbelül 400 ezerrel többet kap Spanyolország a Pfizer/BioNTech-vakcinából, amellyel 3,1 millióra emelkedik a márciusban beérkező mennyiség ebből az oltóanyagból.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint országosan tovább mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 139-en fertőzöttek. Az elmúlt egy napban mintegy 2300 új esetet diagnosztizáltak. A járvány kezdete óta 3,16 millió embernél mutatták ki a fertőzést.

A halálos áldozatok száma 543-mal emelkedett az utóbbi egy hétben, eddig 71 727-en hunytak el a fertőzés következtében.

Madridban az Amyts nevű szakszervezet felhívására határozatlan idejű sztrájkba kezdtek szerdán az alapellátásban dolgozó háziorvosok és gyerekorvosok, hogy felhívják a figyelmet a szakemberhiányra, és követeljék a dolgozói létszám bővítését az ágazatban.

Miután a nap folyamán Isabel Díaz Ayuso, a madridi autonóm tartomány elnöke bejelentette lemondását, és május 4-ére előrehozott helyi választást írt ki a tartományi kormánykoalíció szakadása miatt, az egészségügyi dolgozók a politikai bizonytalanságra hivatkozva felfüggesztették a tiltakozóakciót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt