Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 09. 15:50, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Huszonöt mozi csatlakozott a vasárnapi Európai Art Mozi Naphoz

Huszonöt mozi csatlakozott a vasárnapi Európai Art Mozi Naphoz

Magyarországon huszonöt, Európa-szerte pedig több mint 600 filmszínházban rendezik meg vasárnap az Európai Art Mozi Napot, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére.

Európa mozizni megy! szlogennel harmadik alkalommal rendezik meg a sorozatot az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére - olvasható a magyarországi programokért felelős szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A magyar mozik programjában számos alkotást vetítenek a drámától az animációs akció-thrilleren és filmtörténeti klasszikuson át a dokumentumfilmig, de a műsor gerincét három új európai film és három magyar alkotás adja, amelyek mind hetekkel az országos bemutató előtt lesznek láthatók vasárnap.

A filmkülönlegességek sorát a dán Gustav Möller első játékfilmje, A bűnös (Den Dkyldige) nyitja. Az alkotás elnyerte a Sundance filmfesztivál közönségdíját és a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is. A történet főhőse egy felfüggesztett rendőr, aki diszpécserként egy elrabolt nő segélyhívását fogadja, és ez a hívás az egyetlen nyom, amelyen elindulhat a hatóság. A férfi személyes küldetésének tekinti, hogy az ügy végére járjon. A szokatlan megközelítésű, feszült thriller október 25-én érkezik a magyar mozikba.

Különleges színfolt a programban Alice Rohrwacher olasz rendező A szent és a farkas (Lazzaro felice) című munkája, amelyet az idei cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díjával ismertek el. A történet főszereplője Lazzaro, a jámbor parasztfiú, aki a világtól elzárt kis olasz falu lakóival együtt egy márkinő alávetettjeként robotol nap mint nap. Egy nap megismerkedik a márkinő fiával, aki megkéri őt, hogy segítsen megrendezni a saját elrablását. Furcsa szövetségüket Lazzaro barátságnak véli, amikor azonban az ifjú nemes eltűnik, a fiú a keresésére indul, és útja során misztikus kalandok várják. A mesébe ágyazott, erősen társadalomkritikus film november 1-jén kerül a mozikba.



Premier előtt látható lesz Milorad Krstic egyedi látványvilágú magyar animációs akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő, amely elnyerte a bukaresti Anim'est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját. A film egy műkincsrablás-sorozat köré fonódó, izgalmas világ körüli utazás, amely szinte percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket. Az egész estés animáció november 15-től látható a magyar mozikban.

Az Európai Art Mozi Nap programjában a premier előtti vetítések között szerepel Szilágyi Zsófia Egy nap című első játékfilmje, amely hitelesen ábrázolja egy mindennapi gondokkal küzdő háromgyermekes édesanya egyetlen napját. A film világpremierje a cannes-i filmfesztivál versenyszekciójában volt, ahol a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el, emellett helyet kapott az Európai Filmdíjra esélyes alkotások 12-es listáján is. Az országos bemutató november 8-án lesz.

Jane Magnusson rendhagyó dokumentumfilmje, a Bergman 100 (Bergman - A Year in a Life) Ingmar Bergman születésének 100. évfordulója alkalmából tiszteleg a világhírű svéd rendező előtt. A cannes-i filmfesztivál Classics szekciójában debütált alkotás Bergman legintenzívebb, 1957-1963 közötti alkotói korszakára koncentrál, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások. A dokumentumfilmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók és a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó próbálják megfejteni ennek a különleges időszaknak a titkát.

A friss filmek mellett egy digitálisan restaurált magyar klasszikus is bemutatkozik: 50 évvel az eredeti bemutató után ismét mozivászonra kerül Várkonyi Zoltán 1968-ban bemutatott, Egri csillagok című alkotása. A Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum Igazgatóság restaurálási programjának köszönhetően 4K minőségben felújított filmet elsőként az Európai Art Mozi Nap vetítésein, majd október 25-től országszerte bemutatják.

Az Európai Art Mozi Naphoz csatlakozott Budapesten a Művész Mozi, a Cirko - Gejzír, a Kino, a Puskin, a Tabán, a Toldi, az Uránia Nemzeti Filmszínház és az Art+Cinema, de tartanak vetítéseket Pécsen, Debrecenben, Sárospatakon, Szombathelyen, Székesfehérváron, Szegeden, Békéscsabán, Nyíregyházán, Miskolcon, Szigetszentmiklóson, Kecskeméten, Tapolcán, Szolnokon, Szentendrén, Gyöngyösön, Jászberényben és Cegléden is.

Címkék: mozi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.