Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Január 08. 07:15, vasárnap | Helyi

Idén is lesz Winter Seminar a győri egyetemen

Idén is lesz Winter Seminar a győri egyetemen

A Széchenyi István Egyetemen a téli tudományos programok egyik legfontosabb eseménye a nemzetközi szinten is presztízzsel bíró Winter Seminar.

A bárki számára nyitott, színvonalas eseményt idén már a rövid képzési programok kedvelői is választhatják. Jelentkezni január 20-ig az itt elérhető űrlap kitöltésével lehet.

A digitális szolgáltatások szabályozása és a fenntartható demokrácia témájában indított, angol nyelvű szeminárium műhelymunkát, fórumot és kulturális lehetőséget is kínál. A program évek óta rendkívül népszerű: Az elmúlt tíz évben mintegy kétszáz érdeklődőt vonzott a világ számos országából, sokan újra és újra a Széchenyi egyetem intenzív műhelymunkájával indítják az évet.

„AZ EURÓPAI EMBEREK SZÁMOS HELYI ÉS GLOBÁLIS KIHÍVÁSSAL NÉZNEK SZEMBE, AMELYEK SZOROSAN KAPCSOLÓDNAK AZ ÁLLANDÓAN VÁLTOZÓ TECHNOLÓGIAI TRENDEKKEL. MÁS ÖSSZEFÜGGÉSBEN EZ A KAPCSOLAT HATÁROZZA MEG A DEMOKRATIKUS MŰKÖDÉS KERETEIT, ÉS BEFOLYÁSOLJA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉT. AZ IDEI SZEMINÁRIUM CÉLJA, HOGY MEGVITASSA AZ EURÓPAI UNIÓ ÚJSZERŰ DIGITÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKRÓL SZÓLÓ RENDELETE (DSA) ÁLTAL VÁLLALT ÚJ SZABÁLYOKAT, KÜLÖNÖSEN A 21. SZÁZADI DIGITÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK, A KÖZÖSSÉGI MÉDIA KÉRDÉSEIT, A DEZINFORMÁCIÓ, AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM ÉS ONLINE KAPUŐRÖK, AZ ADATVÉDELEM, A BIG DATA, A SZERZŐI JOGOK, A KIBERBIZTONSÁG, VALAMINT AZ E-KORMÁNYZÁS KÉRDÉSEIT ILLETŐEN” – ADOTT ÍZELÍTŐT A FEBRUÁR 20–24-IG MEGRENDEZENDŐ ESEMÉNYRŐL SMUK PÉTER.

A dékán kiemelte: a demokrácia és az internet új kihívásainak különböző aspektusait európai egyetemekről érkező neves szakértők, előadók és professzorok segítenek felfedezni és megvitatni.

HULKÓ GÁBOR EGYETEMI DOCENS, A SZEMINÁRIUM KOORDINÁTORA ELMONDTA, ELŐADÁSÁBAN KIEMELT HANGSÚLYT HELYEZ MAJD A KÖZÖSSÉGI MÉDIA ÉS SZÓLÁSSZABADSÁG KAPCSOLATÁRA IS, UGYANIS AZ EU DIGITÁLIS SZOLGÁLTATÁSOKAT ÉRINTŐ, HAMAROSAN HATÁLYBA LÉPŐ SZABÁLYOZÁSI CSOMAGJA NAGYÍVŰ, KOMPLEX VÁLLALÁS, AMELY ÉLETÜNK TÖBB TERÜLETÉT IS JELENTŐSEN BEFOLYÁSOLJA MAJD, EGYEBEK MELLETT A VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS SZABADSÁGÁNAK ÉRVÉNYESÜLÉSÉT. „E KÉRDÉS AZÉRT BÍR KIEMELT JELENTŐSÉGGEL, MIVEL E SZABADSÁG JELENTI AZ EURÓPAI ÁLLAMOK MŰKÖDÉSÉNEK LEGFONTOSABB ALAPJÁT, S AMELY NÉLKÜL A TÁRSADALOM DEMOKRATIKUS BERENDEZKEDÉSE NEM LÉTEZHET. KÜLÖNÖS HANGSÚLLYAL BÍR E KÖRBEN A KÖZÖSSÉGI MÉDIA TARTALOM MODERÁLÁSA, AMELYET FONTOS KRITIKUSAN SZEMLÉLNI A MEGFELELŐ ÁTLÁTHATÓSÁG ÉS FELELŐSSÉGI SZABÁLYOK TISZTELETBEN TARTÁSA MELLETT” – EMELTE KI.

A Winter Seminar az interaktív szakmai műhelymunkán túl idén is izgalmas kulturális programokat kínál: többek között a résztvevők országainak bemutatkozását a nemzeti identitás, gasztronómia és művészetek területén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.