Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Január 29. 08:00, hétfő | Helyi

Időutazás Győr kulturális történelmében – Lakatos Gy. László 75 éves

Időutazás Győr kulturális történelmében – Lakatos Gy. László  75 éves

Szombaton nyílt meg a 75. születésnapját ünnepelő Lakatos Gy. László grafikusművész kiállítása, Győrben, a Magyar Ispitában.

Győri Nyár, Győri Könyvszalon, Magyar Táncfesztivál - néhány plakát a múltból, a teljesség igénye nélkül melyek között különleges időutazást élhetünk át Győr kiemelkedő kulturális eseményeinek, profi módon megtervezett és véghezvitt plakátjai között nosztalgiázva sétálgathatunk a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítóhelyén. Az összeállításban elsősorban győri munkáit láthatjuk, Kelemen Benő Benjámin grafikusművész összeállításában.

Lakatos Gy. László gyerekkorában festőnek készült, már akkor is művészlélek volt, a zene területén a hegedű világába mélyedt el. A sportágakban is otthon volt. Öttusázott. Egy baleset azonban elválasztotta a sport-és a zenei pályától is. Ekkor beiratkozott- az 1944-től Győrben élő és jelentős alkotást a városban maga mögött hagyó- Alexovics László szobrász, képzőművészeti körébe.
Rajzait kézzel készíti, majd digitalizálja a terveket.
A Pro Urbe Győr- díjas művész kiállítását Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató nyitotta meg. Köszöntőt mondott Sára Ernő tervezőgrafikus, Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A kiállítóterem csordultig megtelt érdeklődőkkel.

Egy különleges alkotással lepte meg szeretett városát, Győrt a 75 éves Lakatos Gy. László tervezőgrafikus. Ünnepi kiállításán került bemutatásra "Arrabona Jaurinium Raab Győr 1860-2017" című kiadvány. Ebben a különleges „füzetben” látható Győr első panoráma fényképe 1860-ból, a Püspökvár tornyából és ugyanonnét 2017-ből.
A kiadvány szerzőtriója Lakatos Gy. László tervezőgrafikus -ötlet és arculat-, Bana József Győr Megyei Jogú Város Levéltárigazgatója -szöveg- és Szabó Béla fotóművész -képanyag-. A kiadást a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum vállalta.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Igazgatónője azt az örömhírt is elárulta, hogy Laci bácsi egyik tervezett plakátját a "700 éves Győr" címűt, egy árverésen várárolta meg a múzeum számára. Lakatos Gy. Lászlót, kiemelkedő tervező-grafikai munkásságának jeléül az első győri Lions Club és a Kantharosz Alapítvány elismerő oklevélben részesítette.

A tárlat február 25-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható.

Írta: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.