Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 09. 14:08, csütörtök | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet

Immár digitális bölcsőde is várja a gyermekeket

Immár digitális bölcsőde is várja a gyermekeket

A FELNŐTTEK IS KAPNAK SEGÍTSÉGET, HOGY A BEZÁRTSÁG ALATT HOGYAN ÉPÜLJENEK A PÁRKAPCSOLATOK

Minden hétköznap reggel nyolc órakor újra bölcsibe indulhatnak a gyermekek az internet és a Szülők Háza Alapítvány segítségével. Utóbbi célja, hogy a kicsik ne veszítsék el a kialakult napi rutinjukat és hogy könnyítsenek az otthoni munkára kényszerülő édesanyák terhein. Mindezen felül az alapítvány szakemberei ügyelnek a családok mentális egészségének megőrzésére az embert próbáló járvány időszakában.

Nem könnyű feladatot vállaltak magukra a kijárási korlátozás alatt is dolgozó kisgyermekes nők: egyszerre kell anyaként és munkavállalóként megállni a helyüket a biztonságot nyújtó otthon falai között. A Szülők Háza Alapítvány díjmentes segítséget kíván nyújtani a legnagyobb közösségi oldalon, igénybe vételéhez mindössze internetes kapcsolatra és egy digitális eszközre van szükség, és a gyermekek továbbra is hozzájuthatnak a fejlődésükhöz szükséges foglalkozásokhoz.

Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: alapvetően a bölcsődés korosztályt célozták meg, de a visszajelzéseik szerint a nagyobb, öt-hat éves gyermekeket is lekötik a foglalkozások.

Regős Judit

- A programot kisgyereknevelők, drámapedagógusok és egyéb szakemberek állították össze. A Digitális bölcsőde elsősorban a dogozó édesanyákért jött létre, reggel nyolc órától foglalja le a gyermekeket.

Egyik legnépszerűbb programunk a Tapicskoló elnevezésű kézműves-foglalkozás, otthon található háztartási eszközökből tudnak a gyerekek mindenféle gyönyörűséget készíteni – magyarázta lapunknak Regős Judit. Hozzátette: az on­line foglalkozásaik előnye, hogy a gyermekek önállóan is részt tudnak venni rajtuk, olyan érzést kelt bennük, mintha ténylegesen bölcsődébe járnának.

Reggel nyolckor már el is kezdődnek a foglalkozások

– Reggel nyolc órakor a kolléganőm várja a gyermekeket, felsorolja az aktuá­lis napi eseményeket. Ha szülő maga mellé helyezi a digitális eszközt, a gyermek képes lesz önállóan végrehajtani a feladatokat, miközben az édesanya a saját munkájával tud foglalkozni – engedett bepillantást a programba az alapítvány elnöke.

A Digitális bölcsőde a járvány miatt elválasztott nagyszülőkre is gondolt: sokféle hiányérzetet pótolva délben a nagymamák és a nagypapák mesélnek a gyermekeknek. A kezdeményezéshez idősek otthona és lelkes nagyszülők is csatlakoztak. Napról napra egyre többen vállalják, hogy néhány perces mesét mondjanak fel okostelefonra. A nagyszülők között van a magyar netezők kedvence, Babi néni, aki népmeséket olvas, és szintén állandó résztvevővé vált egy kardiológus főorvos nagypapa, aki Jenő csiga meséit adja elő saját maga által illusztrált rajzokkal. A nap végén egy szülőknek szóló blokkot is bevezettek Regős Judit vezényletével, aki maga is tapasztalt szakember, húsz éve családi tanácsadóként dolgozik.

– Szülőket érintő témákban, szakemberek bevonásával interaktív előadás-sorozatot indítottam, például beszélünk arról is, hogy a bezártság alatt hogyan épüljenek a párkapcsolatok. Különösen fontos, hogy segítséget nyújtsunk a családok mentális egészségének megőrzésében. A Digitális bölcsőde mellett az alapítvány keretein belül dolgozunk egy diszpécserszolgálaton, itt online felületen lehet majd időpontot foglalni. Összegyűjtöttük az összes segélyvonalat, civil szervezetet és kormányzati elérhetőségeket, ezek segítségével igyekszünk megtalálni a hozzánk forduló családoknak a nekik szükséges segítségnyújtó csatornát – zárta a beszélgetést a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.