Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 22. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Új, kullancs által terjesztett betegséget fedeztek fel

Új, kullancs által terjesztett betegséget fedeztek fel

A tudósok egy új, kullancs által terjesztett betegséget azonosítottak, amely a Lyme-kórhoz hasonlóan egy speciális terápiával gyógyítható.

Arról azonban egyelőre nincsenek adatok, hogy hosszú távon milyen betegséget okozhat az élősködő által terjesztett kórokozó.

Az újonnan felfedezett betegséget egy kullancs által terjesztett élősködő baktérium, a Borrelia miyamotoi okozza, a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi egyik távoli rokona. A felfedezés amerikai kutatók nevéhez köthető, a kórokozó ugyanis az Egyesült Államokban kifejezetten gyakori, évente 3000 embert fertőz meg a becslések szerint - írja az Emerging Infectious Diseases.

Nehézségeket okoz a fertőzés diagnosztizálásában az, hogy jelen pillanatban még nem létezik egyetlen olyan teszt sem, amely azonnal kimutatná a parazita jelenlétét. Jó hír azonban, hogy amennyiben a páciens időben orvoshoz fordul a kullancscsípés után, a betegség a Lyme-kórhoz hasonlóan gyógyítható egy rövid terápiával.

Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy ha a betegeket hosszú ideig nem kezelik, úgy a fertőzésnek milyen következményei lehetnek. Az orvosok azonban attól tartanak, hogy mivel nagy a hasonlóság a Lyme-kórral, az új betegség is komoly egészségügyi problémákkal járhat, ha nem gyógyítják meg időben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.