Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 06. 17:15, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Jönnek a tűzifacsalók: Győrszemerén a polgármester hajtotta el a szélhámosokat

Jönnek a tűzifacsalók: Győrszemerén a polgármester hajtotta el a szélhámosokat

Számos trükkel verik át a gyanútlan vásárlókat az olcsó tüzelőt kínáló csalók. Sokszor a megrendelt mennyiségnél jóval kevesebbet, máskor silányabb minőségű, gyengébb fűtőanyag-tartalmú fát vagy szenet szállítanak ki.

A szélhámosok gyakran megtévesztik és megkárosítják a tűzifa-kereskedőket is. Egy Győr melletti településen a polgármester kergette el a szélhámosokat.

Az egyik győri fatelepen mérlegelés után kell fizetni a fáért. A kereskedő szerint a csalók is vásárolnak nála, majd a tüzelőnek valót úgy értékesítik tovább, hogy búsás legyen a hasznuk.

"Ingyen házhozszállítással, kedvezőbb áron tűzifát ajánlanak a hirdetésekben, aztán amikor kiszállították a tűzifát, a vevő akkor látja csak, hogy sokkal kevesebb mennyiséget kapott esetleg, vagy nem megfelelő minőséget kapott a pénzéért" - mondja Nagyné Hadarics Ágnes. A győri telep vezetője szerint a vásárlók csak akkor lehetnek biztosak abban, hogy nem verik át őket, ha ellenőrzött körülmények között fizetnek a fáért.

Nagyné Hadarics Ágnes telepvezető, Győr: "Segítünk a vevőnek a megfelelő fa kiválasztásában, úgy minőségileg, esetleg tájékoztatjuk a fa hamutartalmáról, szárazanyag-tartalmáról, fűtőértékéről, hogy mindenki a számára megfelelő tűzifát vásárolhassa. Digitális mérleggel mérünk, az autót kifelé is befelé is megmérjük, és a kettő különbségét kell fizetni, ami a fa súlya."

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság több nyomozást is folytat a visszatérő csalások miatt. Nem ritka, hogy a szélhámosok újsághirdetésekben, plakátokon hirdetik az olcsó tűzifát, majd a kiszállítás után a megrendelt mennyiségnél jóval kevesebbért kérik el az eredeti tarifát. De nemcsak a tűzifával élnek vissza.

Kocsis Tünde szóvivő, Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság: "Éjszaka szállították a Baranya megyei árusok a szenet, ami igazából barnaszénről szólt, de amikor odaértek, akkor derült ki, hogy ez lignitpor. Azonnal értesítette a rendőrséget, és a megrendelt árut nem vette át."

A 3200 lakosú Győrszemere polgármestere már több alkalommal is nyakon csípett olcsó tüzelőt kínáló csalókat. Horváth Gyula azt mondja, a szélhámosok többnyire Észak-Magyarországról érkeznek, és miután lebuktak, igyekeznek mielőbb eltűnni a faluból.

Horváth Gyula polgármester, Győrszemere, független: "Jelzik, hogy egy autó megy végig a településen, és fát próbál eladni, itt azért el kell mondani, hogy ezek fa szállítására nem alkalmasak, későbbi ígéretre vinnék fát, és a pénzt kérik el előre a lakosoktól, ekkor én kiszállok a helyszínre, sajnos nem mindig áll a helyi körzetis a rendelkezésünkre, ezért én intézkedek, és figyelmeztetem az illetőt, hogy azonnal hagyja el a települést."

Két év után, idén szeptemberben emelkedett a tűzifa ára. Amíg a cser, a tölgy, a bükk és a gyertyán mázsánkénti ára 2050, addig az akácé 2500 forint. A kereskedők szerint a drágulás is összefüggésben van a csalók számának növekedésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.