Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2013. Október 15. 08:10, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Kárpát-medencei együttműködésben a soproni színház

Kárpát-medencei együttműködésben a soproni színház

Kárpát-medencei társulatokkal alakít ki együttműködést a Soproni Petőfi Színház.

"Az elmúlt évad a társulatépítés jegyében telt, most itt az idő, hogy nekikezdjünk széles értelemben vett határokon átívelő projektekbe" - mondta a teátrumot tavaly nyár óta vezető Pataki András az MTI-nek. Az igazgató hozzátette: első két partnerükkel már írásba is foglalták az együttműködés kereteit.

A bécsi magyarokat tömörítő Europa Clubbal szeptemberben, a Komáromi Jókai Színházzal a napokban írták alá a megállapodást, jövő januárban a Zentai Magyar Kamaraszínház, júniusban Erdélyből a Mikházi Csűrszínház csatlakozhat a körhöz.Pataki András szerint a cél a koprodukciók, előadáscserék elősegítése, akár olyan esetekben is, amikor például egy zentai művész szaval egy révkomáromi ünnepségen. Minden esetben a soproni teátrum vendégjátéka kapcsán írják alá az együttműködési papírokat.

Az igazgató kitért arra, hogy minden ízében eltérő társulatokkal lép együttműködésre a soproni teátrum, hiszen Révkomáromban hagyományos kőszínház működik, a zentai csapat az egykori Jugoszláviában mély hagyományokkal rendelkező kamaraszínházi működés egyik folytatója, míg a mikházi társulat jellegéből adódóan nyáron lép színre, amikor a hagyományos teátrumok szünetet tartanak.

A bécsi Europa Club az egyetlen olyan partner, amelynek nincs saját társulata, ugyanakkor mintegy ezer magyar családdal áll élő kapcsolatban az egyesület. Az osztrák fővárosban élők számára a soproni a legközelebbi magyar színház, így akár idelátogató közönségként is számít rájuk a társulat."Ha elég nagy az érdeklődés, szívesen szervezünk akár bécsi bérletet is" - jegyezte meg Pataki András.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 29. 09:15, péntek | Helyi

Adalékok az Oppenheimer filmhez

A hivatalos tartalmi leírás szerint a film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól

2023. Szeptember 29. 08:17, péntek | Helyi

Betyártalálkozó Láziban

A rossz időjárás ellenére is sokan látogattak ki a hétvégén Láziba, ahol első alkalommal tartották meg a Bakonyaljai Hagyományteremtő Betyártalálkozót.

2023. Szeptember 29. 07:16, péntek | Helyi

Éjjel-nappal lehet könyvet kölcsönözni az automatából

A sikeres tesztüzem után élesben is elindult a győri könyvtár könyvkölcsönző automata szolgáltatása.

2023. Szeptember 28. 09:16, csütörtök | Helyi

Újabb két holland világbajnok kézilabdázót igazol a Győr

Az egyaránt világbajnok holland Dione Housheer és Bo van Wetering jövő nyártól a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.