Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2010. December 04. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Katonai vadászgépek gyakorlatoznak majd Győr-Moson-Sopron megyében?

Katonai vadászgépek gyakorlatoznak majd Győr-Moson-Sopron megyében?

Kapuvár és Csorna között, valamint a Bakony Győr megyei települései, Bakonyszentlászló és Fenyőfő fölött gyakorlatozhatnak katonai Gripenek és C-17-es óriásgépek kismagasságú légifolyosókon a jövőben. A helyszínek kijelölése nem

"Elég érdekesen néz ki, hogy erdei iskola, és közben Gripenek szállnak a légtérben egymás után" - mondja a vinyei vállalkozó. A Bakony északi oldalán lévő kistelepülésre gyakran érkeznek gyógyulni vágyók, különösen télen, a kristálytiszta levegő miatt. Az itt lakók szerint ezen az állapoton ronthatna a vadászgépek kerozingőze.

Horváth Orsolya, Vinye: "Asztmás beteg, allergiás beteg gyerekek jönnek ide, és hogyha ezt nem lehet garantálni, hogy itt olyan a levegő, ami az ő gyógyulásukhoz szükséges, akkor ez eléggé nehézkessé teszi."

Bakonyszentlászló jegyzője elképzelhetetlennek tartja, hogy a falu felett 900-1000 km/órás sebességgel gyakorlatozzanak a katonai gépek.

Kancsal Károly jegyző, Bakonyszentlászló: "Itt szervezett vadászatok folynak, folyamatosan egész évben. Na most el lehet képzelni, hogy alacsony magasságban, tehát 60-100 méter között gyakorlatozó Gripen-vadászgépek milyen hangerővel fogják riasztani a vadat, tehát itt tulajdonképpen a vadászoknak egy feladatuk marad, hogy a vadról átálljanak a Gripenek célozására."

Csorna polgármestere azt mondja, ha a rábaközi város felett is légifolyosót jelölnek ki, akkor nemcsak az elkerülő út hiánya miatti nagy közúti forgalom, de a vadászgépek miatt is ellehetetlenül az életük.

Turi György polgármester, Csorna, Korona Polgári Egyesület: "A légszennyezés, a zajszennyezés, a zajártalom, a rezgés miatt így is már elviselhetetlen, így akkor, ha még azt is megvalósítják, hogy Csorna felett fognak a Gripenek szállni, 60 méteres magasságban, akkor nemcsak a közút kapcsán lesz elviselhetetlen a város élete, hanem a levegőből is."

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint még nem született végső döntés a Gripenek és a C-17-es óriásgépek gyakorlatozásainak helyszínéről.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, Fidesz-KDNP: "Ez még egy terv, egy elképzelés, ez nagyon messze van, hisz még környezeti hatástanulmányokat kell beszerezni, és természetesen maximálisan figyelembe fogjuk venni a térségben élő lakosság érdekeit."

Sajtóértesülések szerint a honvédség a pilóták kiképzése érdekében alakítaná ki a kismagasságú légifolyosókat. Szakértők szerint a kijelölt területeken a biztonságos repüléshez mindenképp létre kell majd hozni olyan megbízható és gyors rendszert, amely pontos tájékoztatást tud adni a katonai gépek felszállásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.