Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Április 27. 17:00, péntek | Helyi

Két győri orvos is kiérdemelte a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat

Két győri orvos is kiérdemelte a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat

Két győri kórházi orvos, dr. Horváth Viktor sebész, és dr. Fodor Gábor aneszteziológus is megkapta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, melyet a páciensek szavazatai alapján ítéltek oda.

Mindkét doktor fölajánlotta az elismeréssel járó 300 ezer forintot. Nyugat-Magyarországról egyébként 75 ezren szavaztak.

Dr. Horváth Viktor sebész-gasztroenteorológus a Horváth Ottó és Zita Alapítványnak adta át a díjjal járó összeget. "Harminchat év munkáját ismerték el a betegeim, boldoggá tettek vele." - fogalmazott a főorvos, majd hozzátette: az emberi kapcsolatok tartós erejét mutatja ez az elismerés. Horváth Viktor főorvos egyébként generációkat gyógyított a 36 év alatt. A győri kórházat csupán egy hónapra hagyta el, amikor beteg kapuvári kollégája helyett őt bízták meg az ottani osztály vezetésével.

Évente mintegy kétszáz műtétet végzett el a kórházba, ezen túlmenőleg pedig rengeteg kisebb műtétet is a magánrendelése keretében. Van, akinek a gyermekét és unokáját is operálta.

"Azt mondják, minden sikeres férfi mögött egy nő áll." – fogalmazott a főorvos a díj összegének átadásakor." Én mögöttem nők sokasága áll, a feleségem, két lányom, az unokám, a műtősnők, az asszisztensnők, a főnővérek, nővérek, s a gyógytornász.

Horváth Zita vette át a díjjal járó, alapítványuknak felajánlott összeget. Elmondta, hogy öt éve alakult alapítványuk a sebészeti osztály eszközparkját is bővíteni tudta, emellett hozzájárultak az orvosok, s a szakszemélyzet továbbképzéséhez.

A másik díjazott dr. Fodor Gábor aneszteziológus, az ő betege a motorbalesete után nyaktól lefelé mozdulatlan Foki Nikoletta, akinek a felépüléséért, életminőségének a javításáért rengeteg ember fogott össze. Dr. Fodor Gábor – akinek példaképe Szent-györgyi Albert, a Nobel-díjas kutató, akiről a páciensek díját is elnevezték – Nikinek ajánlotta fel a háromszáz ezer forintot. A lány kérésére, javaslatára azonban másik három, hasonló sorsú rászorulthoz került az adomány. Egyikük a 13 éves Bogdán Attila, a másikuk a 26 esztendős Csorba Dávid, illetve a 13 éves Vikukel Krisztián.

Hajba Ferenc

Forrás: gyorplusz.hu

Fotók: O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.