Városlista
2022. augusztus 20, szombat - István

Hírek

2018. Április 21. 07:00, szombat | Belföld

Kihirdették az új Duna-híd tervpályázatának nyertesét

Kihirdették az új Duna-híd tervpályázatának nyertesét

Eredményt hirdettek az új Duna-híd nemzetközi tervpályázatán, péntek délután.

A nyertes pályázat világszinten egyedülálló formában és minőségben álmodta meg a Dél-Budát és Csepelt összekötő hidat, mely több százezer ember mindennapjait könnyítheti meg.

A nyertes tervpályázatot az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőirodák közösen adták be.

"Fontos, hogy Budapest új hídja erőteljes állítás legyen a város déli peremén, valami, ami egyszerre öleli át a várost, sugároz erőt, lendületet, dinamizmust, méltóságot. A nyertes pályamű ezen feltételeknek messzemenőkig megfelel." – fogalmazott Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa, a tervpályázat bíráló bizottságának elnöke az eredményhirdetést követően.

A kormánybiztos hozzátette, hogy "egy fejlesztés sikerét alapvetően határozza meg a gondos előkészítés, a következő évek ennek megfelelően a tervezésről fognak szólni. Kizárólag a kiviteli tervek elkészítését és részletes megvitatását követően születhet felelős döntés arról, hogy a híd valóban megépül-e."

Az új híd megteremtheti a már nagyon hiányzó, gyors és közvetlen összeköttetést a főváros aranytartaléka, Csepel és térsége, valamint a szomszédos budai és pesti kerületek között, mely elképzelést a 80-as évek óta szakmai egyetértés övez.

"Ezzel nem csupán a közvetlenül érintett kerületek lakosainak lesz majd élhetőbb városrészük, hanem a fővárosiaknak is. Az új híd napi 55 ezer autóval tehermentesíti a túlzsúfolt belvárosi hidakat, az Üllői út forgalmát pedig napi hatezer gépjárművel csökkentheti, így minden Budapesten közlekedő érezheti majd a forgalom csökkenését." – emelte ki Fürjes Balázs, aki a díjakat Tarlós István főpolgármesterrel közösen adta át.

A 2017. június 27-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, a legjelentősebb hazai és külföldi sztárépítészek fantáziáját egyaránt megmozgatta. Első díjat a rotterdami Erasmus-hidat is megálmodó UNStudio, Buro Happold Engineering alkotta konzorcium nyert. A zsűri értékelése szerint a győztes pályázat egy olyan 2x3 forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas híd terveit vetette papírra, mely egyszerre egyedi és elegáns, mégis dinamizmust és erőt sugárzó.

Megosztott második díjban részesült a Leonhardt, Andrä und Partner, Zaha Hadid Architects, WERNER Consult és Smoltzcyk & Partner, illetve a Lavigne & Chéron Architectes, Bureau d'Etude Greisch, Közlekedés Consulting Engineers, Geovil konzorciuma. Előbbi nevéhez fűződik a Zajed sejk-híd Abu-Dzabiban, míg utóbbi legismertebb munkája a Terenez-híd Franciaországban.

A szakma hazai és nemzetközi krémjét felvonultató zsűri három pályaművet részesített megvételben: a Knight Architects, Ove Arup & Partners, illetve a SpeciálTerv, Pipenbaher Inženirji, Bright Field Studios alkotta konzorciumot, valamint a Pont-TERV tervezőirodát.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 20. 05:00, szombat | Belföld

AM: a kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz

2022. Augusztus 19. 18:09, péntek | Belföld

Évekig bujkált a húszmilliós pénzmosás gyanúsítottja

Hollandiában fogták el az évekkel ezelőtti bűncselekmény feltételezett elkövetőjét. A férfit most hozták Magyarországra, a budapesti nyomozók őrizetbe vették.

2022. Augusztus 19. 15:09, péntek | Belföld

Már 153 Mol-töltőállomáson van ingyenes kutyachip-leolvasó

Újabb Mol-töltőállomásokon található ingyenes kutyachip-leolvasó, így már 153 kúton tudják segíteni a kutyák és gazdáik egymásra találását.

2022. Augusztus 19. 14:08, péntek | Belföld

Elfogták a Sziget fesztiválon verekedő férfit és társát

Súlyos testi sértés és könnyű testi sértés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárást egy, a Sziget fesztiválon verekedő férfival szemben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján.