Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 03. 13:35, hétfő | Helyi
Forrás: infogyor.hu

Kis Zsenik Klubja Győrben

Kis Zsenik Klubja Győrben

A Da Vinci Learning ismeretterjesztő csatorna Guinness rekorder erőműve egy rendhagyó tanévzáró fizika óra keretében Győrbe utazott. A Kis Zsenik Klubja roadshow első vidéki állomásán újra felépítették az erőművet.

„A Mobilis Központ célja közös a Da Vinci Learning csatornával – mindketten pozitív irányba szeretnénk formálni a diákok hozzáállását a természet- és műszaki tudományokhoz. A csatorna programját nagy örömmel fogadtuk, mivel az is testközelbe hozza a természettudományokat, és az érdekes oldalát tárja a látogatók elé.” – mondta Szilasi Péter ügyvezető igazgató.

A citromerőmű bemutatkozása mellett számos érdekes és a DaVinci Learning csatorna célja, hogy megkedveltesse a tanulást és a természettudományokat nézőivel. Ezért indult útjára s Kis Zsenik Klubja roadshow, melynek első vidéki állomása a győri Mobilis Központ volt http://mobilis.gyor.hu, ahol egy látványos kísérlet során 1500 db citromból fejlesztettek áramot. A citrom és a fémek kémiai reakcióját korábban számos eszközön kipróbálták már, de ekkora „erőművet” ennyi citromból (350 kg) nem építettek eddig – ez most Győrben is megtekinthető volt egy rendhagyó, tanévzáró fizika óra keretében. Az erőmű 1500 citromból, hat panelből, 15 cellából és közel 90 méter elektródból állt.

Látványos kísérlet várta az érdeklődőket, mivel a Da Vinci Learning csatorna célja, hogy megmutassa, a tudomány is lehet szórakoztató. „A játékos formában való tanulás nagyon hasznos.” - meséli Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézetének tanszéki mérnöke. „A gyerekeknek olyan élményanyagot kínálunk, mely intenzív, és megmarad, s aminek eredményeképp később az órákon is fogékonyabbak lesznek a fizika vagy a kémia iránt.”

A tanévbúcsúztató rendhagyó fizika óra másik szakértője Mészáros Péter a Mobilis szakmai és módszertani vezetője volt. A rendezvény kiemelt partnere a Vidanet. Zrt. www.vidanet.hu Az eseményt a Videotorium online tudományos portál élőben közvetítette, de a végleges összeállítás is megtekinthető lesz honlapjukon: www.videotorium.hu. A roadshow további állomásai: Szeged, Szekszárd, Jászberény.

A Da Vinci Learning az első oktatási TV-csatorna, mely számos különböző tudományterületről kínál ismeretterjesztő filmeket az egész családnak, életkortól függetlenül. A Da Vinci Learningnél tudják, hogy mindenki kíváncsi a dolgok valódi működésére, vágyik a felfedezés és a rácsodálkozás élményére. Ezért a csatorna könnyed, tévénézés közbeni tanulást kínál, ahol a nézőket játékosan ösztönzik arra, hogy részt vegyenek az izgalmas válaszok megtalálásában. A csatorna célja, hogy az érdekes és tanulságos műsorok párbeszédet indítsanak a családtagok között, hiszen a közös tévénézés, a látottak átbeszélése a legértékesebb televízióhoz köthető tapasztalat.

A Videotorium a felsőoktatás és kutatás szereplői számára létrehozott videó/audió megosztó portál, amely helyet és professzionális megjelenési formát biztosít a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben készített videó-tartalom számára. A Videotoriumot 2010 júniusában indította el – a hazai felsőoktatási és kutatói hálózati infrastruktúra üzemeltetője és fejlesztője – a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet. Az új rendszer a 2003-ban létrehozott ún. „Video on Demand” (VoD) videoarchívumot váltotta le, hogy méltó helyet biztosítson az időközben jelentősre növekedett gyűjtemény számára, valamint, hogy megnyissa a megosztás-feltöltés lehetőségét az érintett intézményi kör számára.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ és tudományos játszóház Győr egyik legújabb oktatási-turisztikai attrakciója. A Széchenyi István Egyetem mögött kerekedő épület, ami a Wankel-motor dugattyújára emlékeztet, már önmagában is izgalmas látnivaló, de érdemes a formán túl is megismerkedni a Felfedezések Házával. A Mobilis elsődlegesen a járművekre és a közlekedésre, tágabb értelemben pedig a mozgásra, a mobilitásra koncentrál úgy, hogy testközelbe hozza a természet- és műszaki tudományokat és azoknak érdekes oldalát tárja izgalmasan elénk. 74 interaktív játék, látványos és szórakoztató kísérleti bemutatók, rendhagyó természettudományos órák várják a látogatókat 0-100 év között kedd kivételével a hét minden napján 9 és 17 óra között.

Fotók: Mobilis Győr, Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.