Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Szeptember 21. 07:30, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Kisalföldi Tudástár: 67 ezer dokumentum-leírást tartalmaz az új internetes portál

Kisalföldi Tudástár: 67 ezer dokumentum-leírást tartalmaz az új internetes portál

Elkészült és működik a Kisalföldi Tudástár elnevezésű internetes portál, amely három, Győr-Moson-Sopron megyében működő könyvtár közös felülete.

A 67 ezer dokumentumleírást tartalmazó tudástárban helyet kaptak a helyismereti anyagok és elérhetővé vált a Győr megyei Wiki, amely a Wikipédiához hasonlóan ismeretterjesztő szinten tartalmaz szócikkeket.

A fejlesztést európai uniós támogatással 18 hónap alatt valósította meg a három bibliotéka: a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, a csornai művelődési központ és könyvtár, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet határ menti terület-fejlesztési szakkönyvtára - mondta Horváth József, a Kisfaludy könyvtár igazgatója a projektzáró sajtótájékoztatón kedden.

A három bibliotéka összesen 77,3 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a projektre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. A projekt fő célja volt, hogy az eddig elektronikus katalógusban nem kereshető dokumentumállományt egy közös portálról hozzáférhetővé tegye.

A tudástárban található a konzorcium szakkönyvtárainak közös katalógusa, amelyhez más, a megyében működő könyvtár is csatlakozhat. Az online katalógusnak külön helyismereti nézete van, amelyen belül a megyével kapcsolatos dokumentumok között keres a program. A helyismereti szűrés egyedi megoldás - hangsúlyozta Mennyeiné Várszegi Judit projektvezető.

A Győr megyei Wikiről a szakember elmondta, hogy a térség településeiről, a községek nevezetességeiről, jeles személyiségeiről, kulturális hagyományairól speciális információkat szolgáltat.

A portálon vetélkedőszoftver is működik, amelyet már teszteltek a nemrégiben lezajlott többfordulós, Liszt Ferenc és kora című online vetélkedőn.
A kották, hangoskönyvek, videokazetták, DVD-k, kutatási jelentések, valamint a megyei önkormányzati újságok cikkeinek adatai már tartalmuk szerint is visszakereshetők az online katalógusban.

A portál adatbázisa folyamatosan bővül és hozzájárul a könyvtári szolgáltatásokat igénybe vevők gyors és biztonságos tájékozódásához. A tudástár tartalmához bárki ingyen hozzáférhet, mindössze regisztrálnia kell

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.