Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 28. 08:25, hétfő | Helyi
Forrás: Lánglovagok.hu

Kismartonba járnak gyakorlatozni a Győr-Moson-Sopron megyei tűzoltók

Kismartonba járnak gyakorlatozni a Győr-Moson-Sopron megyei tűzoltók

A Kétnyelvű Tűzoltóképző Centrumban élethűen tudják szimulálni azon tűzeseteket, melyekkel a tűzoltók a mindennapi munkájuk során találkoznak.

Az ausztriai Eisenstadtban (Kismarton) uniós támogatással 2010 októberében adták át az úgynevezett Brand Házat. A Kétnyelvű Tűzoltóképző Centrum az unió 2 380 000 eurós (85%) támogatásával, Burgenland Tartomány Tűzoltó Parancsnoksága és soproni tűzoltóság partnerségével valósult meg.

A négy szintből álló, speciális berendezésekkel felszerelt épület alkalmas szinte az összes tűzoltási és mentési technika gyakorlására. Az egyes tűzfészkek, az ipari valamint a lakberendezési tárgyak túlnyomó részt rozsdamentes acélból készültek, és rendeltetésüknek megfelelően helyezték el őket az adott helyiségben. Az egyes helyszínek úgy vannak kialakítva, hogy a hozzájuk kapcsolódó program segítségével minél valósághűbb oltást tegyenek lehetővé.

Az első beavatkozási lehetőség a pincegarázs, ahol egy rozsdamentes acélból készített személyautó oltását gyakorolhatják a beavatkozó egységek. A jármű alatt található vízgyűjtőben az oltás alatt felhasznált víz mennyiségét egy érzékelő figyeli és egy bizonyos határnál a jármű begyújtására használt gázt elzárja. A szabályzás azon felül, hogy egy vezérlőpultból irányítható még egy „ mobilvezérlő" is a trénerek rendelkezésére áll, így személyre szabottan lehet a füstöt és a tüzet fokozni vagy szükség esetén lezárni.

Minden helység többszörösen biztosítva van. A hőmérséklet, az oltóanyag mennyisége és egyéb mechanikus tevékenység megfigyeléséhez megfelelő szenzorokat építettek be. A helyiségekben hőmérsékletérzékelők találhatók a maximális hőmérséklet ellenőrzésére, füstgenerátorok a látást korlátozó meleg műfüst előállításához és gázérzékelőkkel is fel vannak szerelve. Az égető és elszívó berendezések éppúgy garantálják a megfelelő égési folyamatot, mint szükség esetén a gyors füstelszívást és a tűz szimulációs helyszínnek a gyors lehűtését.

A vezérlőhelyiségből engedélyezik az egyes tűzhelyszínek használatát. A szituációkat (mint például tűzhely, páraelszívó, teljes lángba borulás) előre lehet programozni. Automatikus üzemmódban ezeket a tárolt programokat lehet elindítani és a gyakorlatokat során alkalmazni. Kiválasztás után a folyamatok az érzékelők segítségével automatikusan zajlanak. Ezek alapján komplett épülettűzzel is találkozhatnak a gyakorló tűzoltók.

Az első emelet egy úgy nevezett eladótér, ahol bolti tűzesetek szimulálhatók. A kiképző a mobil irányítókészülékkel, valamint a megfigyelőteremből indíthatja és kontrollálhatja az előreprogramozott tűzesetet. A lángok kezdetben alacsony magasságban mutatkoznak, az eladópult alsó részén. A tűz továbbterjed, és a lángok akár a plafon magasságáig is felcsaphatnak. A tűzfészek - a szenzorok - realisztikusan válaszolnak az oltóanyag hatásaira. Az oltóanyag előírásszerű és előre meghatározott idejű felhasználása esetén kialszanak a lángok, a parázs izzását a tűzfészek világítása imitálja. Az oltás követően meghatározott idejű utómunkálatokat (hűtés) is elő lehet írni. Az utómunkálatokra megadott idő be nem tartása esetén, az előre megadott paraméterek között, automatikus újragyulladás következik be. Amennyiben az oltást nem sikerül időben végrehajtani, akkor a tűz átcsap a szomszédos tűzfészkekre is (programozható "láncreakció").

A következő helyiség a hálószoba. Itt tipikus ágytüzet lehet szimulálni. A láng, a hőség és a füst az ágyból tör elő, és előre meghatározható idő alatt egy előre meghatározható magasságig nőnek. A tűzfészekben elhelyezett szenzorok gondoskodnak a bevetett oltóanyagra adott valós válaszokról. Amennyiben a szenzorok az oltóanyagok előírásos bevetését érzékelik a meghatározott idő alatt, akkor kialszanak a lángok.

Lehetőség van konyhai tűzesetet szimulálására is. A tüzet a fritőz okozza, majd a lángok az elszívóberendezésre és a padlóra is átterjednek. A fritőz áramtalanítására alkalmas elektromos kapcsoló, valamint a lángok szimulált letakarására alkalmas fedő is elő van készítve a helyiségben. A jelenet a füst képződésével kezdődik, majd a tűz is felcsap. Az érzékelők biztosítják a bevetett oltóanyagra és módszerekre adott realisztikus választ. Amennyiben az áramtalanítás előtt kezdik meg a vízzel való oltást, akkor a gyakorlótérben egy hangos figyelmeztető jelzés szólal meg, ami az áramütés veszélyére emlékezteti a beavatkozókat. Ezen kívül a tüzet addig nem lehet eloltani, amíg ki nem húzzák a fritőzt elektromos vezetékét a konnektorból. Amennyiben a szenzorok kötött vízsugár bevetését érzékelik, akkor a lángok úgy viselkednek, mintha forró olaj spriccelt volna szerteszét. Abban az esetben, ha a szenzorok a szórt vízsugár, illetve szén-dioxid előírásszerű felhasználását érzékelik a meghatározott idő belül, akkor kialszanak a lángok. Ha a zsanérral ellátott fedővel fedik le a fritőzt, akkor szintén elalszanak a lángok.

A flashover szobában a szúróláng jelenséget a terem mennyezetének egyik részéről váratlanul előtörő lángok szimulálják. A gyakorlatozók biztonságának maximális biztosítása érdekében a tűztérnek a kiképző látóterén belül kell lennie.

Az álmennyezettüzet a "folyosó" plafonjáról lelógatott, panelekből álló raszteres mennyezetborítással imitálják. A tűzfészek a mennyezetre egy acélborításban van elhelyezve. Az álmennyezet elemei rozsdamentes acélból készültek, és a lezuhanás ellen külön is biztosítva vannak. A szimuláció kezdetén a panelek fugáiból szivárog a füst. A tűzfészekben elhelyezett szenzorok gondoskodnak a bevetett oltóanyagra adott valós válaszokról. A tűz akkor alszik el, ha vízzel egy meghatározott, előreprogramozott ideig megfelelően oltanak, ezután azonban még izzik a parázs. A tűz reakciójának paraméterei a gyakorlat nehézségi fokának megfelelően változtathatók, szabadon programozhatók. A lángok más tűzfészkekre való átterjedése szintén lehetséges.

Az ipari karimás cső a lapostetőn van felállítva, és az eltörött gázvezetéknél keletkezett gáztűz, helyes megfékezésének gyakorlását szolgálja. A gáztüzet egy törött gázvezeték csatlakozásából kicsapó lángcsóva szimulálja. A gyakorlatozóknak itt a helyes oltási stratégiát kell megtanulniuk. A helyzet megoldásához a gyakorlatozóknak védősugarat kell képezniük, és óvatosan meg kell közelíteniük a tűz középpontját, egészen addig, míg a főszelepet el tudják zárni. A tűz csak azután alszik ki teljesen, ha a szelepet sikerült teljesen lezárni.

A "Rösch Frigyes" Sopron Város Tűzvédelméért Alapítvány anyagi támogatásával a soproni tűzoltók félév alatt hat alkalommal tudják igénybe venni a gyakorlóházat, bár az osztrákok akár minden héten tudnák fogadni őket.

Az alapítvány szívesen fogadja cégek és magánszemélyek támogatását, hogy a tűzoltók ilyen irányú képzésével Sopron és környékének tűzvédelme minél nagyobb színvonalon valósulhasson meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.