Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 26. 09:40, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kompenzációt várnak a kisebb cégek az állami járulékbevételek emelkedéséből

Kompenzációt várnak a kisebb cégek az állami járulékbevételek emelkedéséből

Zömében fejlesztéseikről fognak lemondani jövőre azok a Győr-Moson-Sopron megyei kis- és középvállalkozások, akiket érzékenyen érint a minimálbéremelés, és az adóváltozások.

A Vállalkozók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a kormányzat bevételnövelő, és a fizetéseket az európai bárminimumhoz igazító intézkedése indokolt, de szem előtt kell tartani, hogy a cégek versenyképessége ne romoljon. Sragner László szerint ezért is fontos, hogy a kevésbé tőkeerős vállalkozások kompenzációt kapjanak az emelkedő állami járulékbevételekből.

Tizenhat embert foglalkoztat az egyik győri vendéglátóhely, a fiatalok jó része minimálbéren dolgozik. Miután fizetésüket januártól legkevesebb 92 ezer forintra kell emelni, a tulajdonos elsősorban a karbantartási, felújítási költségeken készül spórolni.

"A lakkozást csúsztatjuk egy évvel, bútorzatot nem veszünk, majd csak jövőre, vagy nem 50 asztalt veszünk, hanem csak húszat, és így próbálunk meg kompenzálni" - mondja a tulajdonos. Szarvas Zoltán elképzelhetőnek tartja, hogy alkalmazottai közül jövő évtől többet csak részmunkaidőben alkalmaz tovább, de elbocsátani senkit sem akar.

Szarvas Zoltán vállalkozó: "A létszámot kell megnézni, a gazdálkodásunkat, hogy akkor miben tudunk még lehúzni, mert gyakorlatilag ebben az évben is mindenhol csak húztunk, energiával, meg mindenben. A diákmunkával tudunk egy kicsit kompenzálni, a nem bejelentettel, ilyen játékokat még lehet csinálni, de sokáig már ezt nem tudjuk csinálni, mert csak megszorítás és megszorítás várható"

"Benne vagyunk egy másfélmilliárd forintos nagy beruházásban, és ennek a beruházásnak csak az első két lépését merem megcsinálni" - így Szakál László, a Kenvéd Kft. vezetője.

A változó foglalkoztatási háttér és az adójogszabályok módosulása, valamint a pénzintézetek bizonytalan hitelfolyósítása miatt ez a győri vállalkozó is a beruházásai átmeneti leállítását fontolgatja. Azt mondja, a szakmunkás bérminimum 108 ezer forintra emelése veszteségeket okozhat több, hozzá hasonló cégnek is.

Szakál László ügyvezető igazgató, Győr: "Ezek a költségek próbaidőn belül is jelentkeznek, addig, amíg a dolgozó még semmit nem tud produkálni, de amilyen havi díjjal az ember felveszi, azt a pénzt ki kell fizetni, az órabért, ami őt megilleti az emelések révén, azt ki kell fizetni. Ilyen módon van egy olyan virtuális többletköltség, aminek nincs fedezete, mert lehet, hogy nem tud munkát végezni, hisz nem alkalmas erre."

A Vállalkozók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint érthető, ha a kormány az államadósság kezelésére növelni akarja a bevételeit, a minimálbért pedig az európai átlaghoz akarja igazítani.

Sragner László megyei elnök, VOSZ: "Üdvözöljük azt a tervet és elképzelést, hogy bizonyos kis- és középvállalkozások valamilyen formájú kompenzációban fognak részesülni, hiszen a minimálbér emelkedése és az adójogszabály-változások plusz járulékbevételt fognak eredményezni a költségvetés számára. Mindenféleképpen számítunk arra, hogy azok az életképes vállalkozói rétegek, amelyekre a foglalkoztatás és az ország gazdasága céljából feltétlenül szükség van, hogy ők valamilyen technikájú kompenzációt fognak kapni."

Sragner László szerint a változások közepette fontos, hogy a hazai kis- és középvállalkozások versenyhelyzete ne romoljon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.