Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Június 10. 13:59, péntek | Helyi
Forrás: MTI-V

Könyvhét - A költészeten a hangsúly a Napkút ünnepi kínálatában

Könyvhét - A költészeten a hangsúly a Napkút ünnepi kínálatában

A költészeten van a hangsúly a Napkút Kiadó 20 kötetet felvonultató, 87. Ünnepi Könyvhétre megjelenő kínálatában, amelyben helyet kapott Babics Imre haikukötete, valamint egy Berda József munkásságát feldolgozó kritikai pályarajz is.

A kiadó képviseletében Szondi Bence az MTI-nek hiánypótló kiadványnak nevezte a nacionalizmus és dzsentriszemlélet ürügyén egykor tiltólistára tett Kozma Andor (1861-1933) A karthágói harangok című verseket, útirajzokat, irodalmi tanulmányokat és műfordításokat összegyűjtő kötetét, amelyet a szerző dédunokája, Tasnádi Kovács Péter válogatott, látott el jegyzetekkel és szerkesztett Szörényi László irodalomtörténésszel közösen. A kötet az elfeledett, vagy sosem publikált, de mégis nagyszerű szerzők műveit közreadó kötet Remekírók Retró című sorozat legújabb darabjaként látott napvilágot.
Ugyancsak fontos a Berda József (1902-1966) munkásságát feldolgozó kötet Sipos Lajos tollából, aki több éves munka eredményeként aprólékos kritikai pályarajzot ad a József Attila-díjas, Vas István véleménye szerint a magyar irodalom legjelentősebbjei közé tartozó költőről - mondta el Szondi Bence. A számos fényképpel és korabeli dokumentummal illusztrált könyvhöz DVD-melléklet tartozik, amelyen A zarándok angyal című, Berda Józsefről készült dokumentumfilm kapott helyet.
Ezúttal haikukötettel jelentkezett a Napút folyóirat versszerkesztője, Babics Imre. A Gnózis és a Sztármajom többszörös alkonyatban című mű szerzőjének most napvilágot látó Tűtükör című verseskönyvét a Fibonacci-számok sorozata ihlette - fogalmazott Szondi Bence, aki elárulta azt is: már készül Babics Imre következő kötete is.
A Napkút lírai kínálatát erősítik a 90 éves Vasadi Péter Csönd születik, valamint Szita Szilvia Térkép nélkül című kötetei is. Utóbbihoz Tóth Krisztina írt ajánlást, úgy fogalmazva: Szita Szilvia "szándéktalan, erős sodrású, mégis fegyelmezett" sorai a "véletlen legközepébe" vezetik olvasóit.
Csörsz István negyedik kötete a kiadónál a Földtaposók című 2001 és 2006 között megszakításokkal írt regénye, amely az emberiség hajnalára kalauzolja az olvasót, bemutatva egy előemberek alkotta közösség sorsának drámai fordulatait. A szerzőnek a témaválasztás miatt szinte teljesen le kellett mondani a szereplők közötti párbeszédekről, helyette nagyobb szerepet kap a karaktereknek a kollektív és egyéni emlékezettel folytatott belső párbeszéde, valamint a természeti környezet bemutatása - mondta el Szondi Bence, aki hozzáfűzte azt is: a kiadó új próza kötetei között jelent meg a könyvhétre Ószabó István Istenem, Istenem, kél a nap! és Kamocsay Ildikó Istennői színjáték című könyve is.
A könyvheti újdonságok közül kiemelte még Szondi Bence Kocsis István A királynő aranyból van című kötetét, amely a szerző történelmi drámáit gyűjti össze. A válogatás ismertetője szerint a drámák tragikus főhőseiben - köztük Hunyadi Mátyás, Stuart Mária és Bocskai István - közös, hogy nem képesek machiavellista módon zsarnokként uralkodni, nem cserélik fel jelentéktelen földi sikerekre az örökkévalóságot, így végül vereségükben is diadalmaskodnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.