Városlista
2020. szeptember 28, hétfő - Vencel

Hírek

2013. Február 17. 10:19, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Kortárs diorámák a budapesti Chimera Project Space-ben

Kortárs diorámák a budapesti Chimera Project Space-ben

A dioráma kortárs adaptációit vizsgálja Icko Dávid, Karácsonyi László, Horror Pista (Máriás István) és Szabó Eszter munkáin keresztül a budapesti Chimera Project Space Is This Real? (Igaz ez?) című, február 21-én nyíló kiállítása

A műfaj a 19. századi, daguerre-i diorámából bontakozott ki, mely közkedvelt színházi látványélményként a fényképezés és a mozgókép megjelenése előtt a világ látványhű leképezésére tett kísérletet - szól a művészeti ág eredetéről a tárlat ajánlója.

Patrick Urwyler és Mittich Boglárka kurátorok emlékeztettek: a természettudományi múzeumokban az 1930-as évektől a diorámák egy új adaptációja honosodott meg, amely preparált állatok természeti környezetben való bemutatásának és ezáltal az ismeretterjesztésnek az eszközévé vált. Ma olyan kortárs képzőművészek, mint Jake és Dinos Chapman, Gregory Crewdson, Dominique Gonzalez-Foerster vagy Szugimoto Hirosi munkássága szemlélteti, miként változik a dioráma és annak kifejezésnyelve, elmosva és újraértelmezve korábbi látványtechnikák - mint a panoráma, a peep-show vagy akár az építészeti modellezés - határait.

A kiállítás címe a dioráma egyik legfontosabb tulajdonságára és törekvésére utal: korlátozott térben, méretben és időben egy teljes, komplex környezet bemutatására, a valóság teremtésének kísérletére.

A tárlat ugyanakkor túllép a forma és vizuális hatások kutatásán - hangsúlyozzák a kurátorok: a kiállítás keretében zajló, sokszereplős alkotási folyamat révén is a valóságteremtés hol játékos, hol erőszakos, ám mindenekfelett dialektikus és problematikus aktusára és ezen belül a látogató saját, befogadó szerepére, a megerősítés vagy megkérdőjelezés szabadságára irányítja a figyelmet.

A négy fiatal művész friss - részben a kiállításra készülő - munkái mellett a tárlatot egy kollaboratív alkotás egészíti ki, melyben Icko Dávid, Karácsonyi László és Horror Pista egy közös installációval a Klauzál téri galéria rejtett tereit fedezi fel és alakítja át.
A Chimera Project kiállítása március 16-ig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 28. 14:08, hétfő | Belföld

Kezdődik a ferihegyi repülőtér 2-es futópályájának felújítása

Hétfőn elkezdődik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es futópályájának felújítása, amelyet az eddigiektől eltérően egyetlen ütemben végeztet el a Budapest Airport.

2020. Szeptember 28. 12:06, hétfő | Belföld

Szavazategyenlőség miatt újabb időközi választást kell tartani Kemeneskápolnán

Szavazategyenlőség alakult ki a Vas megyei Kemeneskápolnán vasárnap tartott időközi polgármester-választáson két független jelölt között, ezért új választást kell kiírni - tájékoztatta a település jegyzője az MTI-t.

2020. Szeptember 28. 10:04, hétfő | Belföld

A kormányt kérdezik a képviselők

A képviselők a kormány tagjainak tesznek fel azonnali kérdéseket és kérdéseket az Országgyűlés hétfői ülésnapján.

2020. Szeptember 28. 07:07, hétfő | Belföld

Szlávik: nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen

Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen, a rendszeres maszkhasználattal a betegek meg tudják akadályozni a koronavírus-fertőzés átadását, az egészségesek pedig meg tudják védeni magukat a fertőzéstől