Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Május 30. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: Horváth Lilla

Kozmann Györgynek is volt egy mackója -interjú az olimpiai bronzérmes kenussal

Kozmann Györgynek is volt egy mackója -interjú az olimpiai bronzérmes kenussal

A Győr Plázába érkezett rákóczyfali mackókiállításon részt vett több híres sportolónk, olimpikonunk, hogy jelenlétükkel emeljék a megnyitó fényét. Kozmann György kétszeres olimpiai bronzérmes kenussal beszélgettünk.

- Ez egy nem éppen szokványos mackókiállítás, hiszen a brumik az olimpiai sportágakat jelenítik meg. Ez valóban felkelti a kicsik figyelmét?

- Én azt gondolom, hogy abszolút felfigyelnek erre a gyermekek.A Nagy Sportágválasztó napon is évente részt veszek, ott például nemcsak bemutatjuk, de ki is próbálhatják a lurkók az evezést, a vívást, a bokszot, vagy a kalapácsvetést. Sokan itt döntik el, hogy focilabda helyett evezőlapátot ragadnak a kezükbe. Itt kedves bocsok mutatják be, hogy miből is áll az olimpia. Inspirálja a kicsiket, s talán már itt is kedvet kap néhány gyermek ahhoz, hogy kipróbálja valamelyik illusztrált sportágat.

- Az emberek szeretnek maguknál tartani valamilyen szerencsét hozó talizmánt. Főleg a sportolók zsebében lapul egy-egy kabala. Önnek van ilyen?

- Volt egy mackóm nekem is régebben, de a kenuban mindig megszívta magát vízzel, így aztán egy időután sajnos tönkrement.

- Győr, a vizek városa. Rengeteg evezővel és kenussal. Ismeri az itteni csapatokat, versenyzőket?

- Többnyire csak versenyek alkalmával jártam itt. Egyébként a győri sportegyesület sok mindenben hasonlít aPaksi SE-hez, ahol én is elkezdtem kenuzni. A város önkormányzata stabil anyagi és erkölcsi hátteretbiztosít a sportolóknak, nagyon szimpatikus, hogy áldoznak a sport oltárán az éves költségvetésből.

- Amikor épp nem a vizen síklik, figyel? Lát a partról ígéretes fiatalokat, "utódokat"?

- Nem, sajnos mostanában nem... A kvóták tekintetében most nagyon alulteljesítettünk, aminek nyilvánén is részese vagyok, de reménykedünk egy sikeresebb jövőben.

- A testi egészség megőrzése mellett, milyen szellemi pluszt adott önnek a kenuzás, amiért arraösztönzi a fiatalokat, hogy sportoljanak?

- Egyrészt a természet közelsége mindenképpen egy különleges élmény, hiszen az edzéseink 80%-a a vízben történik, másrészről, szerintem nagyon sok olyan tulajdonságra tanítja meg az embert,amelyet a mindennapokban, a munkájában és a magánéletében is hasznosítani tud. Ebben asportban elengedhetetlen a csapatmunka, ez megtanít arra, hogyan alkalmazkodjunk egymáshoz,mind a sportban, mind az életben. Továbbá az elmúlt 25 évet mondhatjuk, hogy térden állvatöltöttem, amely azt gondolom, a leghitelesebb szimbóluma az alázatnak.

- Gondolom, a mai napig inspirálja Koló emléke. Miben volt a párosuk titka?

- Szerintem talán az, hogy különbözőek voltunk, és éppen ezért tökéletesenkiegészítettük egymást.

- Most, hogy "elúszott" az olimpia, mik a tervei a jövőt illetően?

- Még nincsenek pontos tervek, szeretnék még sok sikerélménnyel gazdagodni a kenuzásban, s a jövőezt illetően még alakulóban van.

Fotó: Brugós Vanda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.