Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 24. 08:00, kedd | Helyi

Közök között: Séta és történetek Győr piroslámpás évszázadaiból

Közök között:  Séta és történetek Győr piroslámpás évszázadaiból

A GyereGyőrbe Tematikus városnézések csapata, egy vadonatúj sétával várta múlt pénteken az érdeklődőket, melyre közel ötvenen regisztráltak.

Győr színes történelmi múltja és látnivalóinak gazdagsága már számos tematikus séta ötletét adta. Piroslámpás közök, legendák és igaz történetek Győr múltjából, ez adta az új séta témáját. A győrieket nagyon érdeklik a város legendái és igaz történetei. Ezúttal az egykori kereskedővárosban, katonavárosban, a későbbi iparvárosban működő prostitúció történetével ismerkedhettek meg.

Az új program ötlete Csobayné Pintér Éva idegenvezetőtől származik, vendégelőadója ezúttal Bana József, a Városi Levéltár igazgatója volt, aki a Levéltár épületében várta a csoportot, majd a közök között elindultak egy múltidéző sétára.

Történelmi tények, összefüggések a prostitúció győri történeteiről, hiteles forrásokból mesélt történetek Győr rejtett közeiben -Múzeum köz, Szappanos köz, Fürdő köz, Belváros köz, Hó köz -, utcáiban, majd azt követően egy vetítéses előadáson Schmuk Mari, Kupi Lizi, Eper Kati történeteiről, a Szemérmetlen közről a megvalósulatlan luxusbordélyról, dr. Angyal Armandról, a város egykori tiszteletben álló rendőrkapitányáról hallhattak a séta résztvevői.

Az „édes élvezetek” sem maradtak ki a programból, a Rétesvár kézműves réteseinek és tulajdonosának köszönhetően.

A tematikus séták novemberben is folytatódnak. A középkor nyomai Győrben, Litera-Túra és Angyalséta várja az érdeklődőket.

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.