Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Május 02. 07:15, kedd | Helyi

Lecsapott a NAV a szállítmányozó cégre

Lecsapott a NAV a szállítmányozó cégre

Egy Győr-Moson-Sopron megyei szállítmányozó cég, annak vezetőjéből és társaiból álló bűnszövetség segítségével, fiktív számlákkal csaknem 400 millió forinttal csökkentette jogellenesen áfafizetési kötelezettségét.

A NAV nyugat-dunántúli nyomozói a MERKUR Bevetési Egység segítségével a bűnszövetség vezetőjét őrizetbe vették, akinek a letartóztatását a rajtaütést követően a Győri Járásbíróság elrendelte.

Egy látszólag sikeresen működő Győr-Moson-Sopron vármegyei szállítmányozó cég és a mögötte álló bűnszövetség, strómanok nevére bejegyzett cégekből álló számlázási lánc révén fogadott be fiktív számlákat, emellett számos esetben valótlan tartalmú adóbevallásokat tett, amelyekben nem tüntette fel az Európai Unió különböző tagállamaiból történt, adóköteles beszerzéseit sem.

A számlagyár irányítói és a megrendelő cég ezzel a módszerrel összesen mintegy 400 millió forinttal csökkentette fizetendő közterheit, és igényelt vissza jogosulatlanul adót. A NAV revizorai és nyomozói azonban az Online Számla rendszer és további adóhatósági nyilvántartások – többek között mesterséges intelligenciát is használó – kockázatelemzése során sikeresen feltérképezték a fiktív számlázási láncolatot.

Az alapos felderítői munka után a NAV pénzügyi nyomozói Győr-Moson-Sopron és további öt vármegyében egy nap alatt 17 helyszínen csaptak le. A bűnszövetség vezetőjét a NAV MERKUR Bevetési Egysége ébresztette. Az akció során az a lakat is igencsak gyengének bizonyult a Bevetési Igazgatóság járőreivel szemben, ami a bűnszövetség raktárában elrejtett könyvelési iratok védelmét volt hivatott ellátni. A pénzügyőrök az akció során 11 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, a bűncselekményből eredő vagyonból vásárolt ingatlanok zár alá vétele és gépjárművek lefoglalása, valamint az elkövetőkhöz köthető bankszámlák zárolása révén több mint 800 millió forintnak megfelelő vagyont szereztek vissza az adócsalóktól.

A bűncselekményt elkövető csoport irányítói az üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalásért akár 10 év börtönt is kaphatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.