Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Március 06. 11:01, szerda | Helyi
Forrás: HM

Lendületben

Lendületben

Néhány napja vált biztossá, hogy 2013-ban ismét éleslövészeten bizonyíthatják felkészültségüket a győri katonák.

A nagy várakozással övezetett kiképzési esemény a Lendülő Kard–2013 nevet viselő éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlat keretében kerül végrehajtásra augusztus 16 – 25. között Lengyelországban.

A kiképzési tevékenység csúcsát jelentő éleslövészetet legutóbb 2011-ben teljesítettek a skarlátpiros barettsapkás katonák Csehországban, az akkor még rendszerben lévő IGLA–1E hordozható légvédelmi rakétával. A Honvédségben 1997 óta alkalmazott, francia fejlesztésű MISTRAL rakétarendszer 2010-ben Németországban vizsgázott jó eredménnyel, ám az 1976-ban rendszeresített orosz eredetű KUB rendszernek 2005 óta nem volt alkalma tesztelni valós képességeit. Érthető tehát, hogy felfokozott várakozással készülnek az égbolt éber őrei a nyárvégi szakmai kihívásra.

Azonban a rakéták indításáig még rengeteg teendő vár a győri honvédekre. A következő hónapokban számos tisztázatlan kérdésre kell választ találni, melyek közül talán a legfontosabb a célanyag kiválasztása, vagyis annak eldöntése, hogy mely repülő eszköz lesz alkalmas leginkább a célt imitáló feladat ellátására. Természetesen egy országhatárokon átívelő kiképzési esemény logisztikai biztosítása is hatalmas feladat, melynek körültekintő megtervezését szintén prioritásként kezeli az alakulat.

A személyi állomány intenzív felkészítése júniusban veszi kezdetét. A több héten át tartó rendkívül mozgalmas kiképzési időszak során az érintettek valós repüléssel egybekötött tűzirányítási gyakorlásokon rögzíthetik az ellenséges légi célokra való hatékony tevékenykedés eljárásait. Ugyan a lengyelországi gyakorlatig még van idő, de a győri katonák máris megfogalmazták – önmagukkal szemben támasztott – elvárásukat, mely nem más, mint a 100%-os találati arány elérése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.