Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Szeptember 27. 17:35, kedd | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Lesz-e újabb külföldi vásárlói dömping?

Lesz-e újabb külföldi vásárlói dömping?

Ki ne emlékezne 2008 végére, amikor szlovákiai vásárlók hadai lepték el Észak-, és Észak-nyugat Magyarország bevásárlóközpontjait.

Tették mindezt azért, mert az euró három hónap alatt 50 forinttal erősödött. A megnövekedett vásárlóerő, és a határon túli boltok magas árai vásárlótömegeket vonzottak a többi között Győrbe is. A „nagy bumm” azonban 2009 közepére jelentősen mérséklődött, ám a szlovákiai vásárlók nem tűntek el a magyarországi üzletek polcai elől.

A közel három évvel ezelőtti eseményekről az ország minden vezető gazdasági lapja beszámolt. Neves elemzők értékelték a kialakult helyzetet, és mindannyian egyetértettek abban, hogy a vásárlói dömpinget egyértelműen a forint euróval szembeni „mélyrepülése” okozta. Az Uniós valuta megerősödése miatt ebben az időszakban Győr két legnagyobb centerében, minden harmadik vásárló az északi szomszédunkból érkezett, a parkolókat elárasztották az SK betűjelzéssel ellátott autók, de bőséggel érkezett a bevásárló turista vonattal és menetrendszerű buszokkal is a kisalföldi fővárosba.

Ahelyzet némiképp változott a 2008-2009-es viszonyokhoz képest. Az euró- forint árfolyamkülönbség egy időre mérséklődött, és beállt egy viszonylag stabil szintre.

Egészen 2011. szeptemberig. A hónap elején ugyanis az euró 270 Ft-ról egy hirtelen ugrással 290 Ft-ra emelkedett. Ilyen drasztikus emelkedést nem tapasztalt a gazdaság 2008-2009 óta.

A szlovák vásárlóknak ismét jobban megéri Magyarországon vásárolni. Vajon hogyan hat majd ez, a kísértetiesen a 2008-as dömping előzményeire hasonlító helyzet szomszédaink vásárlási szokásaira? Újra inkább a magyar kereskedők termékeit fogják vásárolni? Új vásárlói rohamra számíthatnak a magyar vállalkozók?

Három évvel ezelőtt szinte minden vásárlást Magyarországon intéztek a szomszédok. Itt vették meg az alapvető élelmiszereket, italt, ruhát, cipőt, műszaki cikkeket, hiszen jelentősen olcsóbban juthattak hozzá, mint Szlovákiában. (Ennek hatására a legnagyobb szlovák élelmiszer nagykereskedelmi lánc, a Coop Jednota, jelentős árleszállításokra is kényszerült, remélve azt, hogy ekképpen talán megtarthatják a vásárlóikat, ám ez a törekvés a forint megerősödéséig nem vált be.)

Manapság a minőségi termékeket keresik a szlovákok Győrben. Itt olcsóbban kapják meg a márkás cipőket, farmerokat, ruhákat, mint a határ másik oldalán. A Szlovák bumm.sk hírportál közelmúltban megjelent cikke szerint, még a radikális szlovák nyelvtörvény sem bőszítette fel az áruházláncok tulajdonosait, hiszen az egyik győri hipermarket megállító tábláján, szlovák nyelven csábítják az üzletbe az idegen nyelvű vásárlókat.

Egyszóval, szlovák vásárlók továbbra is vannak. Kérdés, hogy a győri üzletekben mikor állnak újra kilométeres sorokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.

2024. Május 08. 08:13, szerda | Helyi

Vakon is lehet teljes életet élni, méghozzá boldogan!

Sáfrányné Kobli Írisz Én csak a szívemmel látok című könyvével ismerkedhettek meg a Széchenyi Egyetem könyvtárában a pedagógus növendékek.

2024. Május 08. 07:13, szerda | Helyi

Matekból is megvolt az írásbeli

Nagy meglepetés nem érhette a diákokat, aki készült, az írásbeli matematikaérettségi első részét nagyobb nehézségek nélkül oldhatta meg.

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.