Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 05. 10:26, péntek | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Ma van az önkéntesek világnapja!

Ma van az önkéntesek világnapja!

Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002. november 26-án újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét.

Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze. A bizalom és szolidaritás kialakításával, illetve a társadalmi tőke megteremtésével erősíti a társadalom tagjait egymáshoz fűző kötelékeket.

Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet a közjó érdekében szabad akaratból anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek. A tevékenység megvalósulhat nonprofit, civil szervezet vagy állami intézmény, ritkább esetben nyereségérdekelt szervezetek (cégek, vállalkozások) keretein belül.

,,- Vannak emberek, akiket az élet a legritkább alkalmakra tartogat? (...)
- Vannak emberek, akiknek semmi céljuk sincs az életben, ezért önkéntesnek mennek, mert érzik, hogy van valahol egy cél, amelyik az övék, de ők nem tudnak róla, s ezt a célt csak önkéntesként lelik meg."

Páskándi Géza

Magyarországon több szervezethez munkáját is lehet segíteni önkéntes munkával. Típusai szerteágazóak, mindenki megtalálhatja az ő érdeklődéséhez közel állót. Azoknak, akik szeretnek gyerekekkel foglalkozni, ajánljuk, a Zabhegyező Gyermekanimátorok egyesületét, amely 1991 júniusában alakult. Tagjai önkéntes fiatalok, akik gyerekeknek szerveznek szabadidős tevékenységeket, de nem hivatásszerűen.

A Győri Állatmenhely is szívesen fogadja az önkénteseket, minden segítség jól jön. Lehet sétáltatni, etetni, itatni, esetleg takarítani, vagy egyszerűen csak állatot simogatni, hogy szebbé tedd egy állat napját.

Magyarországon a 14 év feletti lakosság körében 1 millió ember vesz részt rendszeres önkéntes munkában, és megközelítőleg a felük civil szervezet keretében végzi ezt a tevékenységet.

Önkéntes oldalak

http://www.onkentes.hu/
http://www.zabhegyezo.hu/
http://www.menhelygyor.hu/
http://www.unitedwaygyor.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.