Városlista
2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2022. Április 16. 10:00, szombat | Helyi

Ma van Nagyszombat

Ma van Nagyszombat

A nagyszombat a húsvétvasárnapot megelőző nap a keresztény naptárban. A húsvéti ünnepkör szent három napja közül – a nagycsütörtök és a nagypéntek után – ez az utolsó.

A hagyomány szerint ezen a napon Jézus Krisztus holtan feküdt sírjában, és nagyszombatról húsvétvasárnapra virradóan ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását.

A nap elnevezése több nyelven erre a napközbeni gyászra, vagy az esti ünneplésre utal. Az anglikánok Húsvét este vagy Csendes Szombat névvel illetik, a Fülöp-szigetekiek Fekete Szombatnak vagy Dicsőség Szombatjának hívják, Csehországban az elnevezése Fehér Szombat. Magyar elnevezése a nagyhétre utal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 21. 09:14, hétfő | Helyi

Pontytelepítés: Öt helyre összesen 5000 kilogramm

Háromnyaras pontyokat telepített a megyei horgász szövetség az őszi halkihelyezések részeként az árvíz után.

2024. Október 21. 08:14, hétfő | Helyi

Végül nyolcadik lett a csikvándi kocsányos tölgy

Nyolcadik helyre szavazta be a lakosság a csikvándi kocsányos tölgyet az Év Fája versenyen. Az első az egri platánfa lett.

2024. Október 21. 07:14, hétfő | Helyi

Október végétől kapható az influenza elleni térítésmentes oltás

A tavalyihoz hasonlóan az idei szezonban is 949 ezer adag terítésmentesen felhasználható 3Fluart influenzavakcina áll rendelkezésre a kockázati csoportba tartozó, háromévesnél idősebbek számára.

2024. Október 20. 09:12, vasárnap | Helyi

A Bosch és a Richter Gedeon ipari innovációs díját nyerte két győri egyetemista

Olyan, mesterségesintelligencia-modellekre épülő megoldást fejlesztett ki a győri Széchenyi Egyetem két hallgatója, Lőrincz Fanni és Szőnyi Balázs, amellyel a felhasználó úgy tud beszélgetni, mint egy élő emberrel.