Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Június 13. 09:05, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Magyarországon eddig egyedülálló vérnyomáscsökkentő műtétet végeztek a győri kórházban

Magyarországon eddig egyedülálló vérnyomáscsökkentő műtétet végeztek a győri kórházban

Magyarországon először ballonkatéteres módszerrel olyan vérnyomáscsökkentő beavatkozást, amely a vese verőereit körülölelő szimpatikus idegrendszeri fonat rádiófrekvenciás roncsolásával megszünteti.

A beavatkozástól azt várják, hogy a drasztikusan magas, korábban komplex gyógyszeres kezeléssel nem befolyásolható vérnyomás egy hónapon belül csökkenni fog. A közlemény szerint a beavatkozás újdonsága az eddig alkalmazott technikához képest abban áll, hogy a veseartériába juttatott ballonon nemcsak egy, hanem számos elektróda található, ezáltal jelentősen lerövidíti a rádiófrekvenciás energia leadásának idejét, a korábbi átlagosan 24 percről a két vese esetében összesen mindössze egy percre. Ez azért lényeges, mert a kezelésnek ez a szakasza az, ami a betegnek fájdalmat okozhat.

A speciális eszközzel végzett beavatkozást Dézsi Csaba András professzor, a kórház kardiológiai osztályának főorvosa, a radiológusból, intenzív terápiás szakorvosból és érsebészből álló munkacsoport vezetője végezte elsőként egy 49 éves nőbetegnél, akinek addig nyolc gyógyszerből álló kombinációval sem sikerült 180-200/100 higanymilliméter értékről tartósan lecsökkenteni a vérnyomását. Másodikként egy olyan 68 éves, gyógyszerekkel beállíthatatlan vérnyomású, szívritmus-szabályzóval élő, cukorbetegségben szenvedő nőbetegnél végezte el a beavatkozást, aki korábban már szívkoszorúér-tágításon is átesett. Utóbbi azért is jelentős, mert pacemakerrel élő beteg esetében ilyen műtétet még sehol nem végeztek. Komplikáció egyik beteg esetében sem jelentkezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.